Съществува минерал, който може да смекчи когнитивните последици от претърпян инсулт и да подсили паметта в по-напреднала възраст. Това посочва проучване на изследователски екип от Университета на Куинсланд. 

 

Става дума за минерала селен, който е основен компонент на различни ензими и протеини, наречени селенопротеини, които помагат за производството на ДНК и предпазват от увреждане и инфектиране на клетките. 


 

Селенопротеините участват в репродукцията и в метаболитните процеси на хормоните на щитовидната жлеза. Поради тази причина най-голямата ендокринна жлеза в човешкия организъм съдържа и най-високата концентрация на селен. Минералът се намира и в мускулната тъкан

 

Селенът е основен микроелемент, абсорбиран от почвата и водата, който се намира в зърнените храни, месото и ядките, като най-високи нива се съдържат в бразилските орехи.

 

Водещият изследовател на Куинсландския мозъчен институт д-р Тара Уокър обяснява, че от около 20 години е известно как физическото натоварване спомага за създаването на нови неврони в мозъка. До този момент не бе известно как. 

 

Според проучванията повишената физическа активност спомага за транспортирането на селен в кръвта и съответно в мозъка. 

 

Затова научният екип изследва дали приемането на хранителните добавки със селен може да репликира ефекта от физическите упражненията, т. е. да спомогне за създаването на нови неврони в мозъка при хора, които поради напредналата си възраст не могат да упражняват физическа активност.

 

„Клиничните ни проучвания показаха, че добавянето на селен може да увеличи генерирането на неврони и да подобри паметта“, каза д-р Уокър.

 

След включването на селен по време на изследванията с лабораторните модели става ясно, че производството на неврони се увеличава, обръщайки когнитивните дефицити, наблюдавани при стареенето.

 

Учените тестват и дали селенът оказва влияние върху когнитивния спад, водещ до проблеми с паметта и способността на хората да учат, след претърпян инсулт

 

На база изпитаните модели екипът установява, че дефицитите в ученето и паметта на засегнатите от инсулт се връщат към нормалното си състояние, когато към диетата им се добави селен.

 

Д-р Уокър смята, че резултатите отварят нов терапевтичен път за засилване на когнитивните функции при хора, които не могат да тренират поради лошо здраве или напреднала възраст.

 

„Човек, който получава балансирана диета от плодове, ядки, зеленчуци и месо, обикновено има добри нива на селен. Но при по-възрастните хора, особено тези с неврологични заболявания, добавките със селен могат да бъдат полезни.”, обобщава д-р Уокър.

 

Източници:

Harvard T. H. Chan.  School of Public Health.  The Nutrition Source.  Selenium - https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/selenium/