Днес медицината се бори за всеки един живот – още преди зачатието му. Като се започне от енергията, влагана в процедурите по асистирана репродукция и се стигне до грижите, които се полагат за възрастни или тежко болни пациенти – здравните работници правят всичко, за да помогнат на страдащите в бедите, които са ги споходили.
 
В същото време ежедневно се извършват самоубийства от младежи – иначе здрави, с цял живот пред тях.
 
Това твърдение трябва да се изтръгне от представите на обществото – тези деца обикновено не са здрави, но напълно лечими. Огромна част от извършилите опити за самоубийство младежи страдат от депресия.

Депресията е болест, а не лошо настроение

Депресията не е нормално състояние. Попаднали в безизходица под тежестта й, някои младежи прибягват до посягане на живота си. Ето защо семейството, приятелите и учителите трябвa да следят за нейни признаци:
  • Нарyшения в съня – прекалено дълъг, или напротив
  • Промени в апетита
  • Споделя усещане за безнадеждност или за затвореност в капан
  • Усеща се в тежест на останалите
  • Занемарява външния си вид
  • Загуба на интерес към образованието или хобитата
NEWS_MORE_BOX

Повече живот в реалността

Смята се, че днешните подрастващи са изложени на голям натиск от социалните мрежи и винаги се сравняват с непостижими стандарти. Децата трябва да се окуражават към дейности в живота, които ще им носят фактически успех или удовлетворение – спорт или хоби. Нека изградят самоувереност от реални постижения и те да значат за тях повече, от тези във виртуалния свят.

Разговорът за самоубийство не го предизвиква


Психиатрите са категорични – за самоубийство трябва да се говори, ако се подозират такива мисли. Ако се разговаря с тези младежи, то те обикновено дават сведения за суицидните си мисли дълго преди да предприемат действия. Ранните разговор и търсене на помощ от психиатър могат да предотвратят трагедията.