Американски психолози са провели проучване за влиянието на самотата върху психическото и дори физическото състояние на хората.
 


Учените са категорични, че ако липсата на компания в млада възраст може да се игнорира и да се замени с вглъбяване в работата или хобито, то със сигурност в напреднала възраст  дава неприятни отражения както върху емоционалното така и върху соматичното здраве.
 


Експертите поясняват че стресът, съпътстващ всеки човек, се отразява по-силно при самотните хора. Те не  само възприемат ситуациите по-песимистично, но и посочват повече източници на стрес.


Обективни показатели за тази зависимост са повишените нива на епинефрина в проби от урина, завишени при самотните доброволци, участвали в проучването. Споменатият хормон е едно от ключовите вещества, освобождавани в организма при стрес. Последният се отразява и на кръвното налягане. То е с по-високи стойности в споменатата рискова група. Още един фактор, на който се отразява самотата, е разстройството на съня.


Самотата не е идентична с това да си сам. Много хора намират самостоятелното си живеене за приемливо, дори го предпочитат. Социалното изолиране, остаряването обаче са фактори, които могат да влошат общото състояние.
 Хората, особено в напреднала възраст, които не получават достатъчно внимание от близки и приятели или се чувстват самотни въпреки присъствието им са по-склонни към физически и психически заболявания.
 


Тази теория се потвърждава от американско проучване, направено сред доброволци на възраст между 57 и 85. Резултатите показват, самотните и  тези с по-ограничени социални контакти са по-малко склонни да описват здравословното  състояние като добро или задоволително. Напротив- те по-често съобщават за физически и психически дискомфорт.
 


Фактори като пенсионирането или загуба на близък човек, допълнително влошават здравословното и емоционалното състояние на възрастните, допълват експерти.