За хората, които са на 70 години или по-възрастни и страдат от хронични заболявания, самотата често е фактор, който води до усложнения. Това се установява от данните на ново проучване. 
 
Канадските изследователи проучват 121 възрастни, повечето от които в 70-те си години. Установява се, че чувството на самота се повишава, след откриването на хроничното заболяване. Наблюденията са валидни дори и за тези, които са с един и същи партньор за период от 50 години или повече. 
 
Авторът на проучването – Меган Бароу от Университета в Монреал, Канада, обяснява, че социалните взаимоотношения са от голямо значение, когато става дума за справяне със сериозно заболяване в старостта. А брачният партньор не винаги може да бъде достатъчен. 
 
Учените препоръчват на възрастните да се опитат да запазят позитивния си поглед и да не търсят вината за болестта у себе си. Подобна стратегия би могла да ги мотивира да водят социален живот и да предотвратят появата на депресия
NEWS_MORE_BOX
 
 
Много е важно да се знае, че изолацията няма да помогне. Хроничната болест не трябва да е причина да се преустановяват социалните контакти и излизания. Учените смятат, че обществото трябва да намери начин да помогне на тези хора да останат социално ангажирани. 
 
След като сме наясно, че чувството на самота може да доведе до усложнения, следва да се вземат мерки в тази насока. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Health Psychology