Някои хора натрупват излишни килограми, защото апетитът към храната е „програмиран“ в мозъка им, смятат изследователи. 
 
Изследователският екип вкючва учени от Испания и Австралия. Те правят своите заключения след сканиране мозъка на участниците с ядрено-магнитен резонанс. Целта е да се провери каква е мозъчната активност на доброволците към снимки, на които е изобразена храна. 
 
Установява се, че апетитът към храна активира различни мозъчни връзки при хората, които страдат от затлъстяване, в сравнение с тези, които имат нормално тегло. Според експертите рискът от затлъстяване може да бъде пряко свързан с мозъка. Това би могло да обясни защо за много хора е толкова трудно да свалят излишните килограми и да се придържат към дадена диета. 
 
От други проучвания става ясно, че начинът, по който мозъкът реагира към храната при някои хора, страдащи от затлъстяване, е сходен с мозъчната активност в случаите на алкохолна или наркотична зависимост. 
 
Изследователите от Университета в Гранада, Испания, и Университета „Монаш“ в Австралия дават храна от ресторант на 39 души, страдащи от затлъстяване, и 42 други участници, които са със здравословно тегло. 
 
След това на всички участници са показани снимки с храна, за да се стимулира апетитът, като през това време се извършва сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В различни части на мозъка експертите наблюдават специфична активност, която се оказва, че е свързана с теглото на доброволците. Сред страдащите от затлъстяване се установява по-силна когнитивна връзка между областите, които са свързани с възнаграждението, навиците и консумацията на висококалорична храна. 
 
Сред участниците, които имат нормално тегло, се наблюдава по-силна връзка между областите, свързани с вземането на решения. 
 
Данните от проучването са представени по време на годишната конференция на Европейския колеж по невропсихофармакология в Амстердам.