Връзка между увреждане на ретината и понижаване на мозъчната функция, открива американско проучване.

 

Учените смятат, че проблемите с кръвоснабдяването могат едновременно да нанасят увреждане на окото и мозъка.


 

Изследователският екип се съсредоточава върху ретинопатията, която е често срещана при хора с тип 2 диабет или високо кръвно налягане. Увреждането на ретината може да доведе до слепота.

 

Проучването включва 511 жени на 65 и повече години. Част от участничките са засегнати от ретинопатия.

 

Оказва се, че страдащите от очното заболяване имат по-слаби резултати на тестове, измерващи мозъчната функция, паметта и абстрактното мислене.

 

Резултатите от мозъчно сканиране показват, че повече области на увредена мозъчна тъкан, исхемични лезии, се наблюдават при жените с ретинопатия.

NEWS_MORE_BOX

 

Проблемите с малките кръвоносни съдове в окото могат да бъдат признак за наличието на проблеми и с кръвоносните съдове в мозъка, което може да доведе до когнитивни проблеми, коментира резултатите д-р Мария Хаан от Университета на Калифорния, Сан Франциско.

 

Известно е, че когнитивният упадък е ранен признак за развитие на деменция.

 

Скринингът на очите може да даде ранна индикация, че хората са изложени и на риск от проблеми със здравето и функционирането на мозъка. Необходими са обаче повече изследвания, за да се установи дали констатациите могат да се използват като клиничен тест за спад на мозъчната функция, допълва д-р Мария Хаан.

 

Резултатите са публикувани в сп. Neurology.