Агенцията за напреднали научни проекти към Министерството на отбраната на САЩ е постигнала голям напредък към изработването на имплант, който ще помага за възстановяване на паметта, съобщава Lawrence Livermore National Laboratory.

 

Тяхната цел е да помогнат на ранени в главата американски войници.


 

Имплантът е част от изпълнението на програмата на президента Барак Обама за $ 100 млн. за проекти, които ще помогнат за по-добро разбиране на функциите на човешкия мозък.

 

Агенцията се занимава с разработката на методи за анализ и разшифровка на невронни сигнали, за да разбере какво приложение може да намери стимулацията на невроните в процеса на възстановяване на паметта на преживели мозъчна травма хора.

 

Невропротезата ще взаимодейства директно с амоновия рог, който обединява цялата информация, достигаща до мозъка и играе важна роля за формирането на декларативните спомени - за хора, събития, факти и числа.

NEWS_MORE_BOX

 

Методът за невронна стимулация подразбира използването на устройство, което ще изпраща електрически разряди в мозъка. Той вече се прилага в лечението на разстройства като епилепсия и болест на Паркинсон.

 

По данни на американската агенция в периода от 2000 до средата на 2012 година в армията на САЩ са регистрирани 250 000 случая на мозъчни травми.

 

Такива увреждания често водят до нарушения в паметта, което включва както загуба на формирани преди травмата спомени (амнезия), така и неспособност да се задържат нови.

 

С други думи, става дума за посттравматични нарушения на паметта.

 

Влизането му в употреба ще помогне на около 300 000 бойци, получили мозъчни травми в Афганистан и Ирак, както и на около петте милиона американци, страдащи от алцхаймер.