Болестта на Алцхаймер е нелечимо невродегенеративно заболяване. Болестта е най-разпространената форма на деменция и обикновено се диагностицира при хора на възраст над 65 години.

 

По данни към 2006 г. болните от това заболяване са около 26 млн. души. До този момент няма ефективно лечение на това състояние, но много учени работят в тази насока.


 

Лечението при болестта на Алцхаймер може да стане още по-ефективно, благодарение на техника, наречена дълбока мозъчна стимулация (ДМС), пише в статия, публикувана в Journal of Alzheimer’s Disease.

 

Дълбоката мозъчна стимулация включва имплантиране на електроди в мозъка на пациента, които стимулират ключови участъци от фронталния лоб чрез електрически импулси, захранвани от батерии, имплантирани в гърдите на пациента. Имплантираните електроди възбуждат области в мозъка, свързани с взимането на решения и подобряване на концентрацията.

 

Техниката се оказала успешна при третиране на неврологични състояния като депресия и болест на Паркинсон. През 2016 г. става ясно, че може да бъде използвана за стимулиране на растежа на мозъчните клетки и за забавяне на загубата на паметта.

 

На базата на това изследване екип от университета на Охайо, ръководен от д-р Дъглас Шар, поставил електроди за дълбока мозъчна стимулация на трима пациенти и проследил когнитивната им функция в продължение на три години. И при тримата се наблюдавало по-слабо влошаване от очакваното, а в някои случаи се виждали дори белези на подобрение – един от пациентите успял да си сготви ядене за първи път от години.

 

Д-р Шар споделя, че до момента разполагаме с доста медикаменти и фармацевтични продукти за подпомагане на паметта, но за сега няма с какво да се помогне на пациентите с Алцхаймер за подобрение взимането на решения или за повишаване на концентрацията им върху точно определена задача или дейност. А това са умения, които са необходими за ежедневието.

 

Както и при всяко друго лечение, прилагането на техника за дълбока мозъчна стимулация може да доведе до по-ясно изразен ефект, ако е съпътствано от други терапии и прием на добавки за подобряването на паметта и мозъчната дейност.