Синдромът на „разбитото сърце“ е известен още като стресова кардиомиопатия. Причината за появата е силен стрес, мъка, страх, безпокойство и напрежение.

Силният стрес, породен от дадено събитие, задейства мозъчната активност. Изпращат се сигнали към надбъбречните жлези и се увеличават нивата на синтезиращите се в нея стресови хормони. Приливът на тези хормони стига много бързо до сърцето, като парализира мускулите му и то спира да работи.

Симптомите са на типичен сърдечен удар с тази разлика, че те не са заради запушване на кръвоносен съд, а заради прекъсване на сърдечната мускулна активност, обясняват специалисти. Състоянието е временно. Обикновено възстановяването става без наличието на трайни увреждания.

При по-тежки случаи обаче е възможно да се развие сърдечна недостатъчност, допълват те.

90% от случаите на „разбито сърце“ са при жени, като повечето от тях са в пост-менопауза, над 55-годишна възраст, сочат статистически данни от проведени проучвания.

NEWS_MORE_BOX

 

Нивата на естроген след менопауза намаляват значително, което пречи на нормалния приток на кръв към сърцето и води до по-голяма податливост на стресовите хормони, смятат учени.

Именно поради тази причина дадено стресиращо събитие на млади години не носи същия травмиращ ефект за сърцето, както на възраст след 55.

Специалисти съветват тези констатации да се вземат под внимание и да се ограничат стресовите ситуации, негативни емоции и психическото натоварване, тъй като това може да се отрази пагубно на организма в много аспекти.

Физическата активност и здравословният начин на хранене могат да са само от полза в случая.