Рискът от Алцхаймер е по-висок в случаите на ранно настъпване на менопаузата, предполагат учени от Mass General Brigham, чиито констатации са публикувани в сп. JAMA Neurology. Тогава, когато при рано настъпила менопауза, е предприета навременна хормонозаместителна терапия рискът не е променен, допълват изследователите.


Досега е известно, че при жените по-често се наблюдава болест на Алцхаймер, в сравнение с мъжете. Съотношението е, съответно, две на една трета.  


Хормонозаместителната терапия е най-надеждният начин за облекчаване на тежките симптоми на менопауза, но все още липса яснота за това как влияе на мозъка, споделя един от авторите на изследването д-р Рейчъл Бъкли от отделението по неврология в Масачузетската обща болница и член-основател на здравната система Mass General Brigham.По думите ѝ най-високите нива на тау протеина, които се набюдават в мозъка при болест на Алцхаймер, се установяват, когато хормонозаместителната терапия е започнала с голямо закъснение след настъпване на менопаузата. Според нея връзката между натрупването на тау протеини в мозъка и късно включената хормонозаместителна терапия е откритие, което не е правено досега. 


Преждевременната менопауза е свързана с повишена вероятност от развитие на деменция в старческа възраст. За преждевременна менопауза се говори, когато такава настъпи преди 40-годишна възраст или поради хирургична интервенция преди 45. 


Хормонозаместителната терапия обикновено се назначава по лекарска преценка и има за цел да подобри качеството на живот, в това число предотвратява и когнитивно увреждане. Преди две десетилетия обаче проучване на Women’s Health Initiative (WHI) установява, че хормонозаместителната терапия е свързана с два пъти по-висока честота на деменция при жени над 65 години в сравнение с плацебо групата. Предположенията тогава са били, че при тези случаи хормонозаместителната терапия е започната много по-късно, години след началото на менопаузата.


За да проучат тези констатации д-р Бъкли и колегите ѝ проследяват чрез позицонно-емисионна томография как наличието на двата наблюдаващи се при болест на Алцхаймер протеина – бета-амилоид и тау, е обвързано с възрастта на настъпване на менопаузата и времето на включване на хормонозаместителна терапия. 


При предишни изследвания се разглеждат симптомите на когнитивен спад при жени в менопауза, но малко от тях анализират биологичните фактори, лежащи в основата на тези промени, които могат да имат значение за определянето риска от Алцхаймер.


„Когато става въпрос за хормонозаместителна терапия, времето е всичко“ твърди д-р ДжоАн Менсън, един от водещите изследователи на WHI и началник на отдела по превантивна медицина на Brigham and Women’s Hospital. По-думите ѝ и според предишните изследвания се предполага, че включването на хормонозаместителна терапия в началото на менопаузата осигурява по-добри резултати по отношение на сърдечното здраве, когнитивната функция и продължителността на живота. Същото се вижда и от настоящото изследване на тау протеини, допълва тя. 


Изследователите са използвали данни от Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP), едно от малкото проучвания за деменция при болест на Алцхаймер, което включва подробна информация, включително време на настъпила менопауза, провеждането на хормонозаместителна терапия и изображения от образни изследвания на мозъка. Анализирани са изображенията от ПЕТ скенера на 292 когнитивно здрави възрасти, за да се определят нивата на бета-амилоид и тау в седем области в мозъка. Основно, учените се фокусират върху тау протеините, които обичайно се намират в по-големи количества в тези области при жените в сравение с мъжете. 


Изследването е потвърдило, че жените са имали по-високи нива на тау в сравнение с мъжете на същата възраст, особено когато е и имало и повишен бета-амилоид. Но тази връзка е по-силна в случаите на преждевремнно настъпила менопауза, дори след коригиране на данните от фактори като тютюнопушене и наследственост. 


Тау протеините са били високи в енториналните и долните темпорални региони, които са разположени близо до центъра на паметта и е известно че участват в прогресирането на деменция при Алцхаймер. 


Като се има предвид, че при преждевременна менопауза, се назначава хормонозаместителна терапия, учените проверяват дали включването ѝ е свързано с натрупването на бета-амилоид и тау протеини в мозъка. Така те констатират, че късното започване на хормонозаместителна терапия - пет или повече години след менопаузата - е довело до тази връзка.


До 10% от жените страдат от преждевременна или ранна менопауза и констатациите на проучвания досега показват, че ранната менопауза може да бъде рисков фактор за болест на Алцхаймер. В тези случаи хормонозаместителната терапия трябва да се прилага близо до началото на менопаузата, тъй като включването ѝ години по-късно има отрицателни ефекти върху когнитивните способности, заключава водещият автор на изследването д-р Джилиан Кофлан от отделението по неврология на Масачузетската обща болница.

 

Референции:
https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/article-abstract/2802791
https://www.massgeneralbrigham.org/