Първа част на материала.

Депресия се появява на фона на абстинентния синдром. Описва се тревожно настроение, плачливост, появяват се натрапливи мисли за самоубийство, остава чувството за преследване.
Това състояние продължава от дни до 1-2 седмици. Възможно е да се посегне в действителност на живота.


При алкохолната епилепсия се случва припадък с големи конвулсии, които се проявяват в началото на абстинентния синдром (който е предшественик на започващия алкохолен делириум). При делириума по-рядко при кулминацията от опиянението.

Не се отбелязват малки припадъци, загубата на съзнание, аура.
При преустановяване на злоупотребата с алкохола припадъците изчезват.


Параноя. Се развива в състояние на абстинентен синдром или в кулминацията на алкохолната консумация. Състоянието е подобно на маниакално. Обикновено маниакалните мисли като съдържание се изчерпват с темите за преследване или изневеря на партньора.
При първата група засегнатият смята, че има хора, които желаят да го ограбят или убият. В жестовете, постъпките и думите на околните те виждат само потвърждение на своите мисли. За това състояние са характерни силно вълнение, напрегнатост, тревожност, която често прераства в страх. Действията  са импулсивни: например, могат да скочат от превозно средство в движение, внезапно да побегнат, да се свържат с органите на реда, възможно е да нападнат човек, в който разпознават въображаем враг. Състоянието може да е съпроводени от ограничени словесни илюзии и халюцинации, симптоми на делириум, които се проявяват вечер и през нощта.
Тази параноя продължава от няколко дни до седмици, в редки случаи и няколко месеца.


Маниакално състояние на ревност се появява преди всичко при мъжете след 40-годишна възраст малко-помалко.


Отначало започват обвиненията, че партньорката му не му обръща внимание, а по-късно, че се отнася към него с неприязън. Все по-често се изричат обвиненията за студенина в интимните отношенията или въобще на отказ от такива. В същото време на него му се струва, че партньорката му прекалено много е започнала да се грижи за външния си вид, че закъснява и постоянно излиза навън, а прибирайки се изглежда необичайно развълнувана и смутена.
Болният става груб, възбуден, невъздържан, изисква обяснения, което води до скандали, при което поведението на партньорката става още по-непоносимо за него.
Подозренията за нейната невярност, отначало са неосъзнати и се появяват, заради употребата на алкохол. Постепенно стават постоянни и натрапливи.
Обикновено засегнатият смята, че съпругата му изневерява с мъж от близкия кръг познати – роднини, приятели, съседи. Постепенно се прехвърля подозрението за място от вън в собствения дом. Възможно е да започне да следи жена си, ще търси съдействие от различни инстанции и което е опасно да предприеме насилствени действие спрямо нея и дори да извърши убийство.


С прогресирането на алкохолизма се появява натрапчивата идея, че съпругата винаги е изневерявала и че дори децата му не са негови.
Това маниакално състояние обикновено става хронично с течение на времето, с периодично изостряне.

Алкохолна енцефалопатия се проявява при алкохолизъм, придружен с хроничен гастрит или етерит, най-вече при тези, които употребяват алкохол в големи количества, но малко се хранят. Обикновено се развиват на фона на пролетните месеци, в състояние на хиповитаминоза.

Най-често срещащата се форма на остра алкохолна енцефалопатия е тази на Гай-Верник. Започва постепенно. Продължава 2-3 месеца и повече. Развива се астения, появява се слабост, немощ и разстройство на паметта. Изчезва апетитът, сънят е непълноценен, страда се от безсъние. Рядко се срещат диария, повръщане, световъртеж, загуба на равновесието, главоболие. Състоянието на психоза, което възниква е сериозно, често от тревожен-маниакален характер. Няколко дни след появата на тези нарушения се наблюдава глухота или симптоми на апатичен ?ступор, стигащ до кома.
Неврологичните разстройства са постоянно изразени, появява се повишен тонус на мускулите и чувствитеност към болка. Често се появяват разнообразни хиперкинези. Появата на паралич на очните мускули за движение, светобоязън, нистагма, насочват за висша степен на заболяването. Срещат се различни по интензивност полиневропатии. Вегетативните симптоми, които се срещат са нарушения в сърдечния ритъм и дишането, треска с произход от ЦНС, неспособност за контролиране на физиологичните нужди, бледа или кафеникава кожа. Общото физическо състояние на болния се описва с прогресивно отслабване до кахексия. Ако не се предприеме лечение, състоянието води до смърт.

Към хроничните алкохолни енцефалопатии се отнасят корсакова психоза и алкохолния предвопаралич. Понякога те се развиват в продължение на месеци, при други остро, след делириум.


Корсаковата психоза се развива на фона на хроничен алкохолизъм, обикновено след претърпян тежък алкохолен делириум. Появяват се силни нарушения на паметта относно случващото се в ежедневието и невъзможност да се възпроизведат събитията (фиксационна амнезия).
Като следствие на разстройствата се появява дезориенитараност по отножение на простраството, местата и времето. Околните не се разпознават. Белите петна в паметта се заменят с фалшиви спомени. Знанията и уменията, придобити преди това обикновено се запазват. Настроението може да е еуфорично, съчетано с пълни или частична критика към собственото състояние. В неврологичния статус се появява офталмотлегия, нистагма, атаксия, нарушения на рефлексите на крайниците, понякога съчетаващи се с атрофия на мускулите.

За алкохолния псевдопаралич е характерно слабоумие с нарушения на паметта, разстройства на запомнянето съчетани с амнезия, загуба на придобити знания и умения, нарушено разсъждаване, липса на осъзнаване на собственото състояние. Основното настроение е липса на интерес, понякога съчетани с мания за величие. Продължава дълго време.


Патагологично опиянение е рядкосрещан вариант на остра психоза, протичаща с разстройства в съзнанията или остра параноя, която се развива след употребата на малки количества алкохол и настъпва след обикновено алкохолно опиянение. Паталогичната форма се среща при лицата с органично увредена ЦНС, епилепсия, олигофрения, психопатия и продължава от няколко минути до часа с последващ дълбок сън и амнеза за случилото се. Страдащият изпитва страх, халюцинации, има неадекватно агресивни действия, опити за самоубийство. Състоянието е придружено с хаотична физическа възбудимост, мълчаливост, бледост. Случаите на патологично опиянение винаги стават предмет на съдебно-психиатрични експертизи.