Алкохолният делириум обикновено се развива на фона на абстинентен синдром при рязко преустановяване приема на спиртни напитки и по-рядко в период на въздържане в случаи на поява на соматични заболявания и травми (фрактури).


Първите признаци на алкохолен делириум са влошаване на нощния сън, поява на вегетативни симптоми като изпотяване и треперене на ръцете, както и поведение, което наричаме „мотаене“.

Могат да се забележат резки промени в настроението за кратък период от време, същевременно настроението е еднообразно и се характеризира с подтиснатост и тревога.

Състоянието на засегнатия се влошава вечерно време. През деня състоянието, настроението и работоспособността могат да се подобрят.

След време се появява безсъние, както и зрителни илюзии, халюцинации и маниакални състояния.

Преобладават зрителните халюцинации, които са богато наситени на образи и динамичност. Най-често се привиждат насекоми (бръмбари, паяци, мухи) и малки животни (котки, мишки, плъхове). Случва се да се „видят“ змейове, дяволи, извънземни, починали близки. Отбелязват се слухови, тактилни и халюцинации, свързани с обонянието. Настроението е лабилно, за кратко време могат да преминат чувства и настроения като страх, великодушие, недоумение, възторженост, отчаяние.

Алкохоликът обикновено е много подвижен, мимиката му е изразителна. Движенията му съответстват на моментното настроение и халюцинации.

В момент, в който изпитва страх и халюцинира страшни образи се крие, отбранява, възбуден е. Когато настроението му е великодушно е пасивен.

Маниакалното състояние се проявява взависимост от халюцинираните образи, често болният се чувства преследван.

Обикновено има неправилна ориентация в пространството, например възможно е за дома да се вземе болницата, но запазва ориентацията по отношение на себе си.

Особеното при алкохолния делириум е, че симптомите изчезват и периодично има „ясни моменти“. Закономерност е изразителното повишаване на симптомите вечер и през нощта.

Вегетативните разстройства, които са характерни при алкохолизъм са – треперене на ръце, изпотяване, хиперимерия на кожата, особено на лицето. Температурата на тялото често е субфебрилна. Пулсът е учестен.


Състоянието може да се усложни като алкохолен енцефалопатия, особено ако се спи достатъчно.


Алкохолното халюциниране се случва при абстинентен синдром или при напиване. Основното разстройство, което се наблюдава тогава, е силни слухови халюцинации, съчетани с маниакална представа за преследване. Употребилият алкохол чува гласовете „раздвоено“, като „хор“. Често му се струва, че другите говорят по между си за него, че гласовете го заплашват, обвиняват, обиждат. Често халюцинациите имат дразнеща форма, чуват се като вик или шепот. Маниакалните представи за преследване и унищожаване са свързани с виденията, те са накъсани и несистематизирани. Засегнатият изпитва тревога и страх. В началото на халюцинациите се наблюдава физическа хиперактивност, след което тя се заменя със затормозено или поведение, което прикрива болестно състояние, което само по себе си е опасно, тъй като създава на околните грешно впечатление за подобряване на състоянието.  


Втора част на материала