Черният петък е последният петък от ноември, в който хиляди американци се нареждат от ранна сутрин пред магазините. Причината – драстично намаление на стоките.

Какъв е точно мотивът им да се строят още на зазоряване и да се борят за закупуването на дадена стока? Точно така, да се борят, защото черният петък се превръща в „масов бой“.

Според специалисти от психологична гледна точка за американците това е традиция, подобно на Деня на благодарността и Коледа. Пренебрегването на пазаруването в Черния петък е подобно на това да не се празнува Коледа.

Проучване, търсещо причината за масовата истерия около този ден, установява, че мисленето на хората около и по време на пазаруването е изцяло стратегически насочено. Съставят се списъци на покупките и план за действие.

Може да се каже, че Черният петък провокира сложни мисловни процеси, които не присъстват обикновено в ежедневието, обясняват изследователи. По този начин се подобряват когнитивните способности, допълват те.

Други специалисти са на мнение, че Черният петък действа и доста разтоварващо, намалява стреса и напрежението. Това е денят, в който можем да си позволим да действаме малко глупаво и нетипично, обясняват специалисти.

Малките успехи, постигнати през Черния петък, могат да повдигнат значително самочувствието и егото, смятат психолози.

Много често обаче, суматохата, стремежът и съревнованието по време на пазаруването могат и да са опасни за здравословното и психическото състояние. Не бива да се стига до вманиаченост и агресия, обръщат внимание специалисти.