Хазартната зависимост може да бъде определена като една от най-опасните поведенчески зависимости, които човек може да развие. Поради тази причина се обръща и доста внимание на проблема, като постоянно се правят проучвания за процента хазартно зависими.

 

Някои от последните анализи сочат, че между 1 и 5% от американците са тясно свързани с хазарта и той е се е превърнал в зависимост. Разбира се, според много експерти този процент е доста по-голям, защото има доста зависими, които остават “скрити” за проучванията и статистиките. Хазартната зависимост може да доведе и до други трудности, сред които изпадане в задължения и социални проблеми. Всичко това е доста неприятно, но правилното лечение на хазартно зависимите може да възвърне загубения контрол над техния живот.Кога хазартните навици се превръщат в зависимост?

В днешно време хазартът е с лесен достъп и е налице удобство за желаещите да се докоснат до него. Той идва в различни форми, като най-известните от тях са онлайн залози на спорт, казино игри, лотарийни игри. Всички те са форма на хазарт, но това не означава, че трябва да бъдат определени като вредни навици. Всяка една форма има за цел да предложи възможност за забавление и печалба на играещия, така че погледнато от двете страни хазартът може да бъде начин за забавление, който носи печалби, или лош порок, който води до зависимост. Всичко зависи от самия играещ и как той ще изгради своите навици. Точно затова различните онлайн букмейкъри като Efbet съветват всичките си потребителите да приемат залозите си като начин за забавление.

 

Типичният хазарт може да се приеме като забавна активност, от която човек лесно може да се откаже. Хората, попадащи в графата на типичния хазарт, не лъжат за участието си в хазартни игри и не го пазят в тайна. Също така, те не се чувстват виновни, че залагат, докато при хазартно зависимите нещата стоят по различен начин. При тях обикновено хазартните навици се пазят в тайна, а освен това при тези хора емоциите на ярост и вина са доста по-силно изразени, докато залагат.

 

Когато един залагащ започне да търси с всички сили голяма печалба от хазарта или пък става нервен, когато някой му предложи да спре с тази дейност, той може да бъде определен като хазартно зависим. В сайтовете на някои онлайн оператори като Betfair дори има самоанализиращи тестове, с които всеки може да провери дали не е изградил хазартно зависими навици. Други качества, които се проявяват при зависимите от хазарт, са постоянно мислене за залози, хазарт с цел да се преодолее стрес и емоционални сътресения, както и изпитване на финансови проблеми, заради хазартните игри. Ако даден залагащ придобие няколко от този качества, то той може да бъде определен като хазартно зависим.


Какво прави лечението на хазартната зависимост трудно?

Ако сравним хазартната зависимост с други такива, като например тези към алкохола или дрогата, то последните две влияят пряко върху мозъка на човек. Може да ви се стори странно това сравнение, но е факт, че всяко едно от тях е опасно за здравето на хората. Хазартната зависимост също може да повлияе върху мозъка на конкретен човек, но изисква повече време.

 

Хазартните навици пораждат чувство за печалба и награди, които мотивират хората да залагат все повече и повече, търсейки успеха. Някои проучвания дори посочват, че хазартът може да отдели от хормона допамин, който представлява невротрансмитер, свързван и с отделянето му при алкохолни и наркотични зависимости. Също така е известно, че много от хазартно зависимите страдат и от друг вреден навик, най-вече алкохолизъм. При подобни случаи справянето с проблема става двойно по-трудно.

 

С напредването на хазартната зависимост залагащите започват да изпитват все повече проблеми. Най-вече се стартира с натрупване на задължения, след което плащането на различни сметки и човешки нужди става проблемно. Следват загуби в семейните ресурси, което често води и до семейна раздяла. В това положение на човек му е изключително трудно да се откаже от хазартните си навици. Още повече, че хазартът по принцип е легален на повечето места. Въпреки това много букмейкъри и казина, включително и българските като Winbet, използват строга политика спрямо хазартно зависимите. Веднъж установени, техният достъп до сайта може да бъде преустановен.


Как хората се справят с хазартните навици?

Хазартната зависимост е навик, който може да бъде преодолян. Ключовият момент е свързан с достигане до емоциите, които подтикват към залози и игри. Ако те бъдат достигнати, ефективното справяне със зависимостта ще донесе успех. Специалистите препоръчват различни варианти за третиране на проблема. Някои от тях включват психотерапия за разбиране на емоциите, които подтикват към хазарт и справянето с тях. Друга опция е стартирането на рехабилитация в оторизирани центрове или пък включването в група, чиято цел е подобна, а именно отказване от хазартните навици. В специалния материал за хазартната зависимост в сайта на Betenemy има още полезни съвети за справяне с хазартните навици и успешното им преодоляване. Някои от тях сочат, че доста чести случаи налагат преминаването през повече от един тип терапия, за да може проблемът да се преодолее напълно.


Как да помогнете на някой хазартно зависим?

Много е важно, ако в семейството или сред близките ви има хазартно зависим, да му помогнете. Един от най-важните аспекти, които помагат за справянето с хазартна зависимост, е човек да не остане сам. Представете си, че вие страдате от хазартна зависимост и всички около вас започнат да ви отбягват. Едва ли това ще ви се хареса. Точно затова и съветът на експертите е когато имате близък човек, страдащ от хазартна зависимост, да му помогнете и да го подкрепяте по пътя на възстановяването. Никой не избира сам да развие зависимост към нещо, то просто се случва. Разбира се, отношението ви с такива хора трябва да е внимателно и да се стремите да не ги обвинявате. Да, това може да бъде трудно, но след време този човек ще осъзнае какво сте сторили за него и ще ви бъде благодарен цял живот.

 

Проблемът със зависимостта от хазарта ще става все по-актуален, а причината е все по-голямото влияние на хазартните компании. Все пак това е бизнес и никой не може да ги съди. Освен всичко, световни компании като Bet365 са едни от най-дейните в разработването на стратегия за справяне с хазартната зависимост и намаляване на процента на хората, които изграждат подобен навик. Мерките ще стават все по-строги, но хазартно зависимите трябва да знаят едно - техният порок може да бъде поправен. Важното е да се вземат правилните мерки и да е налице нужната воля, която ще ги поведе по пътя към оздравяването.