Жените, приемащи перорални контрацептиви, помнят емоционалното въздействие на дадено събитие, но не и детайлите, според първото изследване за ефекта на хапчета върху паметта.

 

 


Американските учени подчертават, че хапчетата не увреждат паметта. Видът на спомените е обвързан с промяната в хормоналния баланс на жената.

 

 

Данните показват, че около 100 милиона в целия свят използват противозачатъчни. Предишни изследвания показаха, че пероралните контрацептиви са свързани с по-висок риск от кръвни съсиреци и рак на гърдата, а други, че защитават срещу някои видове рак.

 

 

Ефектите върху мозъка са обект на изследвания и при предишни проучвания, които дават основание да се предположи, че хапчета повишават дейността на дясното полукълбо, където се намират структури, отговорни за емоционалната ни интелигентност.

 

 

Според наблюденията на учените жените, които използват хормонални контрацептиви за най-малко един месец, помнят по-ясно основните стъпки в травматично събитие.

 

 

За сравнение - жените, които не употребяват противозачатъчни, си спомнят повече подробности от конкретния случай.

 

 

NEWS_MORE_BOX

 

Промяната в паметта е във вида на информацията, която участничките си спомнят, но тя не е дефицит, пояснява Шоун Нийлсън, участник в изследването.

 

 

Тази промяна вероятно се дължи на това, че контрацептивите потискат полови хормони, като естроген и прогестерон, с цел предпазване от бременност, обяснява невробиологът Лари Кейхил. Установено е, че тези хормони са свързани с паметта, която основно е в лявото полукълбо на мозъка.

 

 

Откритието може да даде по-ясни отговори защо жените страдат по-често от синдром на посттравматичен стрес от мъжете и как представителите на силния пол помнят по различен начин, в сравнение с дамите.

 

 

Изследването е публикувано в последния брой на сп. Neurobiology of Learning and Memory.