Депресията не е нещо, което можем да скрием и да оставим за себе си. Това е психиатрично разстройство, което засяга не само мислите ни, вътрешния ни свят и настроението ни, но понякога – и цялото ни тяло. Когато човек страда от депресия, у него могат да се наблюдават промени в поведението и биологични симптоми.


Промени в поведението при депресия


1. АнхедонияПредставлява нарушение на интересите и преживяването за удоволствие от всичко или почти всички, което до преди заболяването е носело радост. Пациентът извършва ежедневните си дейности с усилие и няма желание да участва в други активности, включително и хобита, носели доскоро удоволствие. Той избягва и социалните контакти.


2. Загуба на енергия и отпадналост


Засегнатите от депресия се чувстват отпаднали и вършат всичко с усилие. Това усещане за намалена енергия е характерно – тези хора се оплакват, че се чувстват забавени, безсилни. Например жена, която доскоро се е занимавала с домакинството си, сега оставя дома си неразтребен и непочистен, защото не успява да се справи с тези задачи. Много от пациентите обясняват липсата на енергия с телесни заболявания.


3. Промяна в психомоториката


Често при пациентите с депресия психомоториката е забавена – те седят с наведена глава и със скръстени ръце. Движат се и говорят бавно, отговорите следват след удължена пауза.


Характерна е още и тревожността, при която пациентите не могат да се отпуснат. Ако тя е в лека форма, те проявяват леки движения като пипане на пръсти, движения на краката. Ако обаче тревожността е тежка, пациентите са неспособни да останат в седнало положение – те стават и сядат, движат се из стаята.


Друг характерен симптом е лесната раздразнителност.


Биологични симптоми

Възможно ли е психиатрично заболяване да причини соматични (телсени) симптоми? Да, те се наричат още и вегетативни.


1. Нарушения на съня – инсомния


Те са няколко вида при депресията. Инсомнията може да споходи човек в началото, по средата и в края на нощния сън.


Началната инсомния се проявява с трудно заспиване, при което човек се върти в леглото. При средната има неколкократно събуждане през нощта, като пациентът може да остане буден в леглото и по 1-2 часа или пък неколкократно да става и отново да заспива. При късната инсомния има ранно сутрешно събуждане с невъзможност за повторно заспиване.


Пациентите с късна инсомния най-често страдат от по-тежка форма на депресия.


Други оплаквания могат да бъдат и от неспокоен сън с чести събуждания, които оставят засегнатия на сутринта с усещането, че изобщо не е спал.


Всички тези нарушния на съня са били обективизирани и документирани с помощта на електро-енцефалографско изследване (ЕЕГ).


За някои пациенти оплакванията са на другата крайност и те се нуждаят от по 10-14 часа сън на денонощие.


2. Промяна в теглото


Тя се взима в предвид, ако надвишава 5% от телесната маса. Най-често е загуба и по-рядко наддаване на килограми и се дължи на промени в апетита. Много от пациентите страдат от намален апетит, но въпреки това голяма част от тях се насилват да се хранят или пък го правят под натиска на близките си, поради което този отслабен апетит няма за резултат значима загуба на телесна маса. Повишеният апетит е значително по-рядък симптом.


3. Други телесни симптоми


Пациентите, страдащи от депресивно разстройство, могат да се оплакват още и от запек, уморяемост, намалено либидо, сухота в устата, болки в различни места по тялото и др.


Депресията не е изолиран синдром и при нея могат да се наблюдават и други психични симптоми като деперсонализация, обсесивни симптоми, панически атаки, дисоциативни симптоми.


Пациентите често се оплакват и от нарушена памет, особено при опити за запаметяване на нова информация. Последното може да е толкова силно изразено, че да напомня за деменция. При възрастни пациенти това състояние се нарича псевдодеменция. Тя е напълно обратима след преодоляване на депресивния епизод.