Биполярното разтройство представлява психиатрично заболяване, което се характерезира с периоди на мания и депресия.

 

От много време се предполага, че това заболяване се характеризира с промени в структурата и функциите на мозъка. Въпреки това доказателствата бяха лимитирани.


 

Ново многоцентрово проучване описва тези промени в мозъка. Някои от тях се свързват с по-чести манийни епизоди.

 

Изследването е публикувано в Biological Psychiatry. В него се включват множество специалисти - повече от 70, от Работна група за биполярно разстройство - ENIGMA.

 

Един от главните изследователи е д-р Кристоф Абе, асистент и професор в Каролинския институт в Швеция

 

Те събират клинични данни и снимки от ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на 307 пациента с биполярно разтройство. В проучването са включени и 925 здрави души.

 

Медицинската информация за всички участници е открита в 14 различни източника, като тяхното състояние е наблюдавано в различни времеви диапазони от шест месеца до девет години разлика.

 

Изненадващо за учените откритие е, че външният слой на мозъчната обвивка - кортекса, изтънява с течение на времето при хора с по-честа поява на манийни епизоди.

 

Най-забележими са промените в префронталния дял на мозъка, който е свързан с изпълнителния контрол и регулирането на емоциите.

 

Участниците, при които епизодите на мания отсъстват нямат изтъняване или задебеляване на мозъчната кора.

 

Фактът, че тези промени се наблюдават по време на различните епизоди на състоянието на човека, прави техния контрол още по-важен за психиатрите.

 

В сравнение със здравата група от хора включена в изследването, при пациентите с биполярно разтройство се забелязва и по-бързо разширяване на мозъчните вентрикули. Това са кухини в мозъка, които съдържат цереброспинална течност.

 

Абнормните промени в размера на вентрикулите, както и изтъняването на кортекса по време на епизодите на мания, насочва учените към вероятността биполярното разтройство да се разглежда като невродегенеративно заболяване. Това би могло да обясни влошаването в техните симптоми.

 

При някои от пациентите, при които не се забелязва особено изтъняване на кората на мозъка се счита, че това е в резултат на приетия от тях литий, който се използва за лечение на биполярно разтройство.

 

Литият има невропротективни ефекти и може да подпомогне поддържането на нормалната дебелината на кортекса.

 

Източници:

https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(21)01597-3/fulltext