Невинаги можем да разпознаем тревожността. Понягога тя се изразява в раздразнителност, умора, безспокойство, липса на вътрешен баланс. За да стане още по-объркващо, заради тревожност мога да се появят и разрични физически симптоми и те са в широкия спектър от главоболие, усещания като при настинка до алергия и лошо храносмилане.


Не бива да пренебрегваме връзката мозък-тяло, те са толкова свързани, че действително емоционалното състояние може да се отрази на физическото. Ето някои признаци, които могат да показват неосъзната тревожност:


1. Учестен сърдечен ритъм


Тревожността е свързана с усещането на опасност. При такова амигдала излъчва сигнали след което се отключва каскада от ефекти и като резултат се отделят кортизол и адреналин. Тялото е подготвено да се справи с повишено физическо натоварване – или да бяга, или да се бие. Хиляди години човекът е успявал да оцелее на базата на този механизъм, който носим и днес. 

Когато кортизолът и адреналинът се повишат, сърдечният ритъм се забързва и кръвното се увеличава. Така сърцебиенето ни е „в кърпа вързано“. Само че, когато опасността се оказва физически нереална и „бутонът“ остане включен за бягство или бой задълго, реакциите ни стават изострени. 


2. Втрисане или изпотяване

С горният процес е свързана и внезапната температурна промяна. Това вече се дължи на хипоталамуса, който регулира телесната топлина, но и играе роля във формирането на тревожността. Студени тръпки, избиване на пот или и двете, дори мускулни болки – това са признаци на задействане на мускулите в режим „готовност“.


3. Задух

Внезапното повишаване на сърдечната честота може да потисне приема на кислород. Сърцето и белите дробове работят съгласувано, но в случая функционирането на белите дробове трябва да се изравни с това на сърцето. До тогова е възможно да се получи задух. Паник атаката при силна тревожност налага регулиране на дишането, за да се елиминират бързо неприятните ефекти.
Но при тази комбинация от симптоми трябва и да се внимава – при избиване на пот, тръпки, учестен пулс, болки в гърдите, когато те не отшумяват и състоянието се влошава трябва да се потърси медицинска помощ.