Надхвърляйки 35 години при случаи да си забравим ключовете, името на съседа или, „ей, точно онзи детайл как му беше името, което ни е на езика“, се питаме дали нямаме проблем с паметта и не ставаме жертва на някоя деменция.


Специалистите ни успокояват: нормално е след 30-те да губим онази бързина на мисълта, с която сме свикнали дотогава, тъй като мозъкът ни бавно и постепенно започва да се свива. Това свиване носи леко забавяне в скоростта на обработката и извличане на информацията.


При деменцията се наблюдава значителен спад на повече от една когнитивна област и тези промени влияят на ежедневието, пояснява д-р Елис Какаполо, доцент по невропсихология от Медицинския център на Колумбийския университет в Ървинг пред Prevention.com. Обикновено, освен проблемите с паметта, се проявяват проблеми в речта, пространственото ориентиране или в способността ни да изпълняваме няколко дейности едновременно. Деменцията не е само една. Най-често срещаната се дължи на болест на Алцхаймер, засягаща между 60-80% от дементните хора. Други видове са:

  • Съдовата деменция, при която заради инсулт се намалява притокът на кислород към мозъка;
  • Деменция на тялото на Леви, появяваща се заради натрупване на протеини в мозъка;
  • Фронтотемпорална деменция, която засяга мозъчната зона, отговорна за личността и поведението. 
  • Съществува и смесена и при нея се намират симптоми от повече от един тип деменция.

Преди да се заподозре деменция трябва да се има предвид и че влошаването на когнитивните функции може да се дължи и на някои фактори като преумора, стрес, депресия, недостиг на витамини, понижена функция на щитовидната жлеза, прием на лекарства – така че е добре да се обсъдят всички възможни точки, свързани със състоянието. 


Какви могат да са ранните признаци на деменция?

1. Забравяне на току-що научена информация. Всички забравяме или въобще не поемаме нова информация при дадени обстоятелства, но когато става въпрос за деменция се откроява неспособност да се задържи такава до степен, че това повлиява живота. Многократното задаване на един и същ въпрос, липса на памет по детайлите на току-що наблюдавано телевизионно предаване, неспособност да се запомнят инструкциите за ползване на нов уред са тревожни сигнали.


2. Възникват проблеми с парите и сметките. Хората с деменция стават неспособни да водят личните си финанси – те забравят да платят сметки или ги плащат два пъти. При тях е засегнато абстрактното мислене, математиката им става чужда, невъзможно им е да следват стъпките и да изпълняват задача като плащане на сметка. Губят представа за стойността на парите – правят лоши преценки относно харченето им. 


3. Дезориентацията се дължи на загубата на памет, зрителни затруднения и невъзприемане на пространството. Хората с деменция се губят лесно дори на познати места. 


4. Объркване, свързано с времето. Може да касае часовете на деня или липса на памет за деня от седмицата, месеца, сезона, годината... Пациентите с деменция може да се приготвят за вечеря след закуската или да станат и да се обличат през нощта. 


5. Атрофията в частта на мозъка, която обработва визуалната информация, може да доведе до затруднения със зрителното възприятие, причинявайки падания, небезопасно шофиране, проблем с преценката на разстоянията и цветовете. Разбира се, това може да се дължи и на офталмологичен проблем, поради което консултация с очен лекар е повече от препоръчителна. 


6. Забравяне на често срещани думи и имена. Това може да са названия на обичайни предмети като стол, часовник и др., както и имената на най-близки хора. Наблюдава се загуба на мисълта посред изречение или въобще неспособност да се проведе разговор.


7. Нормално е да се загуби/забрави някоя вещ като ключовете, но когато забравянето на вещи зачести е тревожно. И две отличителни черти, които могат да разграничат състоянието на деменция по тази точка – здравият човек може да проследи стъпките си и да се досети къде би могъл да е забрави ключовете си, при дементния това е невъзможно; дементният човек е склонен да обвинява, че въпросните му вещи са откраднати...

 

Очаквайте продължение