Притесняваме се за сърцето, когато кръвното ни налягане се повишава. Но истината е, че неконтролираното и нелекувано кръвно вреди в не по-малка степен на мозъка. То води до така наречените тихи микро инсулти, които са свързани с когнитивно увреждане и деменция. 

 

Хипертензията е медицинският термин, който се използва при повишено артериално налягане. Това състояние се появява в резултат на налягането, което се получава върху стените на кръвоносните съдове. С течение на времето се увреждат кръвоносните съдове, което и носи редица здравословни проблеми, включително и за мозъка. 


 

Артериите са кръвоносните съдове, по които тече богата на кислород и глюкоза кръв. И двете са в постоянна спешна необходимост за мозъка. Въпреки че мозъкът представлява само 2% от теглото на целия ни организъм, той използва 20% от кислорода и калориите. Дори маловажните проблеми с кръвоносните съдове и кръвоснабдяването са с изключително тежки последици за този ръководен орган. 

 

Мозъчната тъкан, до която не достига достатъчно кислород и глюкоза заради компрометирано кръвоснабдяване претърпява временно или постоянно увреждане. 

 

При изследване на ЯМР на пациенти с хипертензия лекарите могат да видят пораженията на мозъка. Регистрират се промени дълбоко в него, в така нареченото бяло вещество, което показва, че малките кръвоносни съдове са засегнати. Когато бялото вещество в мозъка страда, логично страда целият мозък – тези промени могат да доведат до васкуларно когнитивно увреждане и васкуларна деменция, което е втората по честота форма на деменция. Високото кръвно се приема по принцип за рисков фактор за болест на Алцхаймер.

 

Има обаче и положителни данни. При достатъчно изследвания се документира, че когато е предприета терапия при високото кръвно рискът от деменция пада наполовина. Лекарствата, които се приемат за контрол на кръвното налягане имат положителен ефект в посока превенция на деменцията. При проучване на Института за изследвания Сънибруук в Торонто се установява, че при прием на ангиотензин рецепторен блокер се редуцира рискът от деменция много повече от АСЕ-инхибиторите. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Екип от Емони университет провежда клинично изпитание за проследяване ефектите на ангиотензин рецепторен блокер за превенцията и заболяването на Алцхаймер при пациенти с леко когнитивно увреждане.

 

Екип на университета Сейнт Джордж изследва действието на тадалафил при пациенти с увреждания на малките кръвоносни съдове в мозъка за подобряване на кръвотока и лечение на васкулана деменция. 

 

Всички тези изследвания са подкрепени от Фондация за откриване на лекарство срещу Алцхаймер. 

 

Тази година от Националния институт по неврологични науки и инсулт на NIH, САЩ, съсредоточи усилията си за развитието на по-добри диагностични методи и инструменти за изследване на уврежданията на мозъчните кръвоносни съдове. Учените се надяват, че по този начин ще могат да се идентифицират пациентите с ранните признаци на увреда на малките кръвоносни съдове и съответно се предприемат мерки за предотвратяване развитието на деменция. 

 

Предполага се, че скоро ще бъде налично и ефективно лечение срещу васкуларна деменция. На този етап възможността да се предпазим от деменция е изцяло в наши ръце и отговорното ни отношение към ефективния контрол на артериалното налягане.