В по-голямата си част хазартът в умерени количества е социално приемливо поведение. Много хора залагат за имидж и просто за удоволствие, споделят от betindex.net. Пристрастяването към хазарта е друга история. Ако не се лекува, пристрастяването към хазарта може да повлияе негативно на финансовото състояние, взаимоотношенията и други аспекти от живота.


Ако имате пристрастяване към хазарт, може да чувствате неконтролируемо желание да купувате лотарийни билети, да посещавате казина, да играете на слот машини, да залагате на спорт или да залагате онлайн. Конкретният тип и честота на поведението може да варира. Но като цяло няма да можете да контролирате това поведение. Ще продължите да залагате, дори и изправени пред негативните социални, финансови или правни последици.


По-голямата част от хората с хазартни зависимости са мъже. Но този тип пристрастяване може да засегне и жените.Какви са симптомите на хазартното пристрастяване?

Хората със зависимости често се опитват да скрият състоянието си, но хазартната зависимост се прикрива трудно. Дори ако залагате у дома, когато никой не е наоколо, зависимостта ви може да започне да се проявява и в други области от живота ви.


Ако имате пристрастяване към хазарт, можете да имате накое или няколко от следните поведения:

 

 • Обсебване от всякакъв вид хазарт;
 • Играете хазарт, за да се чувствате по-добре в живота;
 • Не успявате да контролирате размера и начина на залагане;
 • Отбягвате работа или други ангажименти заради хазарт;
 • Пренебрегване на сметки и разходи и използване на парите за хазарт;
 • Продажба на вещи за хазарт;
 • Кражба на пари за хазарт;
 • Лъжи;
 • Чувство за вина след хазартна сесия;
 • Поемане на по-големи и по-големи рискове по време на хазарт.

Можете също да изпитате следните последици от пристрастяването си към хазарт:

 • Разпадащи се връзки или приятелства;
 • Загуба на къща, работа, кола или друго лично имущество

Хората с хазартна зависимост невинаги залагат често. Но когато започнат да залагат, в повечето случаи не успяват да спрат.

 

Какво причинява пристрастяването към хазарт?

Когато сте пристрастени към хазарта, част от мозъка ви, наречена инсула, може да е свръхактивна. Този хиперактивен регион може да доведе до изкривено мислене. Това може да ви накара да мислите,че може да спечелите и да си възвърнете парите при всяка нова загуба и да продължите да залагате.


Вашият мозък може да реагира на хазартния акт по същия начин, както мозъкът на зависимия към алкохол реагира на питие. Колкото повече храните навика си, толкова по-лош ще стане той.

 

Как се лекува пристрастяването към хазарт?

С правилното лечение пристрастяването към хазарт е управляемо. За разлика от хора с пристрастяване към храна например, вие не се нуждаете от обекта на пристрастяването си, за да оцелеете. Просто трябва да се научите как да развиете здравословна и балансирана връзка с парите.


Важно е да се откажете напълно от хазарта, тъй като дори случаен хазарт може да доведе до рецидив. Програма за възстановяване може да ви помогне да развиете контрол на импулсите. По принцип пристрастяването към хазарт се третира със сходни методи като другите зависимости.


Програма за стационарна рехабилитация

Въпреки че не се изисква често, някои хора откриват, че имат нужда от структурата, предоставена от стационарна програма в център за лечение, за да преодолеят пристрастяването към хазарт. Този тип програма може да бъде особено полезна, ако не можете да избегнете казина или други места за хазарт без помощ. 


Психотерапия или когнитивна поведенческа терапия

Пристрастяването към хазарта може да произтича от по-дълбоки емоционални проблеми. Ще трябва да се справите с тези основни проблеми, за да промените саморазрушителните модели, включително пристрастяването към хазарта. Консултиране и индивидуална терапия ще ви помогне да решите тези проблеми.


Лекарства

В някои случаи може да се нуждаете от лекарства, които да ви помогнат да преодолеете хазартните си желания. Пристрастяването ви към хазарта може да е резултат от основно психично състояние, като биполярно разстройство. В тези случаи трябва да се научите да управлявате основното състояние, за да развиете по-добър контрол на импулсите.


Промени в начина на живот

Справянето с финансовите последици от хазарта понякога е най-трудната част от процеса на възстановяване. В началото може да се наложи да прехвърлите финансови отговорности на вашите близки. Може да се наложи да избягвате места и ситуации, които могат да предизвикат желанието ви за хазарт, като казина или спортни събития.


Каква е перспективата при пристрастяването към хазарта?

Както всяка зависимост, натрапчивият хазарт може да бъде труден за спиране. Може да ви е неудобно да признаете, че имате проблем, особено след като много хора залагат социално, без да развият зависимост. Преодоляването на срама или смущението, които чувствате, ще бъде голяма стъпка по пътя към възстановяване.


Програма за възстановяване, индивидуално консултиране, лекарства и промени в начина на живот могат да ви помогнат да преодолеете пристрастяването си към хазарта. Ако не лекувате проблема си с хазарта, това може да доведе до сериозни финансови проблеми. Това също може да повлияе негативно на вашите взаимоотношения с членове на семейството, приятели и други. Ефективното лечение може да ви помогне да избегнете тези последици и да поправите отношенията си.