Ежедневната свръхконсумация на кафе може да доведе до чуването на нереални звуци и гласове, установяват учени на база резултати от ново изследване. Те определят кофеина като „най-често използваното психоактивно средство“.


По време на експериментите, 92 доброволци, консумирали високо количество кофеинови напитки, слушат постоянен неясен звук, известен като „бял“ шум. На участниците е обяснено, че през това време ще чуят част от популярна песен. Изследователите обаче реално не са включили музикалното изпълнение в белия шум.


„Въпреки това повечето хора, консумирали кафе над умерената доза и при които се забеляза, че са напрегнати, съобщиха, че са чули фрагменти от песента.“, пояснява проф. Саймън Кроу от университета в „Ла Тробе“ в Мелбърн.Оказва се, че комбинацията от кофеин и стрес засяга индивидуалния риск от изпитването на психоподобни симптоми, допълва експертът.


Изследователският екип установява, че 5 чаши кафе на ден са достатъчни, за да предизвикат слухови халюцинации.


Трябва да се обърне сериозно внимание на здравните рискове, които крие свръхконсумацията на кафе, поясняват учените.


Три-годишно изследване на 250 души показа, че пиенето на кафе е отговорно за повече от 1 на 10 случая на мозъчен аневризъм. Стресът увеличава риска повече от 23 пъти, но е отговорно само за 2,7% от случаите, показват резултатите от изследване на Университетския медицински център в Утрехт.


Кофеинът възпрепятства и транспортирането на яйцеклетката от яйчника към матката, установи наскоро проведено проучване. От години е известно, че ободряващата напитка затруднява зачеването, но не беше известен механизмът на действието й върху репродуктивните функции.


Според учени, консумацията на повече от 4 чаши кафе на ден от напитката намалява шансовете за зачеване с около 1/4. За получаването на тези резултати са проведени изследвания на 9000 жени. Новото изследване открива, че кофеинът потиска контракциите на фалопиевите тръби, чиято функция е да осигурят предвижването на отделената зряла яйцеклетка към маточната кухина. В тях се извършва оплождането на яйцеклетката от сперматозоид.