Стресът е естествена част от живота на хората. Понякаго той може да ни бъде от полза и да ни помогне за постигане на дадена цел.

 

Въпреки това, ако човек не се справи на време с него, той може да стане дългосрочен проблем и да започне да влияе негативно върху професионалния и семейния му живот.


 

Много хора навлизат в различни конфликти, защото са под стрес.

 

Причинителите на стреса могат да бъдат различни. Според редица проучвания най-сериозният от тях е работата.

 

40% от американските работници споделят, че изпитват стрес на работното място, като за една втора от тях това е най-сериозния причинител на това чувство в техния живот.

 

Стресът на работното място може да се дължи на дискриминация, недобро управление на работата, зададени неясни задачи, несигурност, страх от уволнение, работа извън работно време и много други.

 

В живота на един човек напрежението може да се появи и по-други причини, например загуба на близък човек, развод, задължения, сватба, преместване в ново жилище, травма или заболяване, емоционални проблеми и други.

 

А понякога той може идва отвътре, а не отвън, тоест човек се притеснява от различни неща постоянно.

 

Много хора се притесняват от неизвестното, от вероятността дадени събития да се случат - терористична атака, невъзможността да се платят сметките и други.

 

Също така възприятията и нагласата спрямо случващото се в живота могат да предизвикат негативни емоции. Например хората, които смятат, че вършат добре работата си, ще бъдат по-малко стресирани от голям предстоящ проект, отколкото тези, които се притесняват, че са некомпетентни.

 

Нереалистичните очаквания също могат да доведат до стрес, когато човек не получи предполагания резултат.

 

Понякога хората се притесняват и от възможна промяна, дори и тя да бъде позитивна, като повишение в работата.

 

Нивата на стрес се различават в зависимост от личността на човека и как той реагира в дадени ситуации. За някои хора той преминава бързо, защото те просто приемат случващото се около тях и продължават с живота си, но други могат буквално да се поболеят.

 

При стресови ситуации тялото ни стимулира отделянето на хормони, които предизвикват ускорен сърдечен ритъм и дишане, напрежение в мускулите и активно потене. Тези реакции нормално преминават бързо, но при по-продължителен стрес, той може да навреди на здравето.

 

Някои от признаците на стреса за кратък период са главоболие, умора, нарушен сън, трудно концентриране, разстроен стомах и раздразнителност.

 

Когато стресът стане дългосрочен и не се третира правилно, може да доведе до някои по-сериозни здравословни състояния, като депресия, високо кръвно налягане, аритмия, атеросклероза, сърдечносъдово заболяване, киселини, язви, синдром на раздразнените черва, разстроен стомах - спазми, запек и диария, наддаване или загуба на тегло, проблеми с либидото и плодовитостта, пристъпи на астма или артрит, кожни проблеми като акне, екзема и псориазис.

 

Адекватното справяне със стреса може да подобри цялостното здравословно състояние на човек и да удължи годините му живот.

 

Източници:

www.webmd.com