Прекалено дългите работни часове, съчетани с непрестанен стрес могат да имат сериозно влияние върху здравето и доброто състояние.

 

Усилената работа е от полза за професионалното развитие и често е причина за мотивация на околните. Въпреки това прекалено дългите часове и преработването, могат да повишат риска от появата на различни заболявания.


 

По време на пандемията от COVID-19 изместването на работното място на много от хората в техния дом доведе до размиването на границата между работа и почивка.

 

Проучване, проведено от агенция за персонал Робърт Халф през 2020 г., е установила, че 55% от включените участници, които са преминали към хоумофис режим, работят през уикендите, а 34% от тях много често работят над 8 часа на ден.

 

Едно от най-големите притеснения по отношение на бърнаута е стресът. Това е така, защото по-честите стресови ситуации се свързват с различни здравословни нарушения, като например депресия, диабет, високо кръвно налягане, проблеми с храносмилането, болки и скованост в мускулите, както и много други.

 

Допълнителното количество стрес, получено в резултат от претоварване може да повиши производството на хормона кортизол, което от своя страна би могло да доведе до по-голям риск от сърдечен удар или инсулт.

 

Според данни, получени от Световната здравна организация, по-дългите работни часове са допринесли за смъртта на 745 000 души, в резултат на инсулт или исхемична болест на сърцето през 2016 г. В сравнение с данните от 2000 г. броят на засегнатите хора се е увеличил с 29%.

 

Установено е още, че хората, които работят по 55 часа или повече за една седмица имат 35% по-висок риск от инсулт и 17% по-висок риск от фаталитет, вследствие на исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които работят около 35 до 40 часа седмично.

 

Много учени свързват прекомерната работа и с други потенциално животозастрашаващи състояния, например мозъчно-съдови, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, както и с други хронични заболявания - някои форми на рак, артрит, хронични белодробни заболявания, хипертония и още.

 

Претоварването е сериозен проблем в модерното общество, който може да повиши риска от фаталитет. Поради тази причина хората, които заемат високи позиици в различните учреждения, трябва да промотират времето за почивка сред своите служители.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-overwork-kill-you#Does-overwork-increase-death-risk?