Кафето е една от любимите напитки на много хора, с която те стартират деня си. Но докато едно или две кафета на ден могат да бъдат не само удовлетворяващи сетивата и полезни, то прекомерната употреба, според ново изследване от Университета в Южна Австралия, може да доведе до повишен риск от деменция и загуба на мозъчни клетки.


В най-голямото по рода си проучване, включващо 17 702 участници, изследователи са установили, че повишената консумация на кафе е свързана с намаляване общия мозъчен обем.


И под повишена консумация се има предвид прием на повече от шест чаши кафе на ден. При тези участници е установен до 53% повишен риск от деменция.Водещ изследовател в проучването - д-р Кити Фам обяснява, че изследването дава важни насоки за създаването на последващи препоръки, свързани с профилактиката на различни невродегенеративни заболявания.


Според авторите, тъй като кафето е сред най-популярните напитки в света, а потреблението му надвишава девет милиарда килограма годишно, е изключително важно да се проучат всички потенциални последици за здравето.


Проучването показва, освен влиянието върху мозъчните обеми, също така и риска от инсулт. Освен анкетни карти са провеждани и образни изследвания, с които да се прецени обективно промяната в мозъчните функции.


Според резултатите прекомерният прием на кафе може да доведе не само до промени в обема на мозъчната тъкан, но и поставя сериозен риск за инсулт.


Деменцията е дегенеративно състояние, което засяга паметта, мисленето, поведението и способността за изпълнение на ежедневни задачи. Около 50 милиона души са диагностицирани с дементни промени, изразена в различна степен, по целия свят. В Австралия деменцията е втората причина за смърт, като всеки ден се диагностицират около 250 души.

 

Инсултът е състояние, при което кръвоснабдяването на мозъка е нарушено, което води до кислороден глад, мозъчно увреждане и загуба на редица двигателни и сетивни функции. В световен мащаб, според статистиката, всеки четвърти над 25 години ще развие поне веднъж форма на инсулт през целия си живот.


Типичната дневна консумация на кафе е някъде между една и две стандартни чаши кафе. Ако обаче установите, че консумацията на кафе се увеличава към количества от повече от шест чаши, то е време да преосмислите следващото си напитка.


Източници:

High coffee consumption, brain volume and risk of dementia and stroke: Nutritional Neuroscience: Vol 0, No 0 (tandfonline.com)