Прекомерното използване на лекарства може да окаже пагубно вляиние върху мозъка и да ни причини развитието на Алцхаймер в по-напреднала възраст.

 

Това става ясно от ново изследване на екип от Вашингтон, публикувано в сп. JAMA Internal medicine.


 

Вредни за организма и най-вече за черния ни дроб са абсолютно всички медикаменти, но тези, които засягат когнитивините функции са най-вече антихолинергичните лекарства, включително и по-популярните сред тях, които се продават без рецепта.

 

Става дума за препарати, които блокират невротрансмитера ацетилхолин в централната и периферна нервна система. Посредством тях се намалява посредничеството на ацетилхолин в невроните.

 

Към този клас медикаменти спадат атропин, скополамин, метилскополамин, циклопентолат, хоматропин и тропикамид. Най-често се използват за лечение на обструктивни заболявания на дихателните пътища като ХОББ.

NEWS_MORE_BOX


Те са свързани с много странични ефекти, сред които сънливост, запек, задържане на урина и сухота в устата. Опасни за функцията на мозъка са също сънотворните и антихистамините.

 

Вашингтонският екип е извел резултатите на базата на експеримент сред повече от 3 500 мъже и жени на възраст над 65 години, които не страдали от деменция.

 

Лекувайки болестите си с антихолинергици, антидепресанти, първо поколение антихистамини и антимускаринови средства за контрол на пикочния мехур за период от 10 години, повече от 800 от участниците в експеримента развили деменция. При тях учените установили сериозни нарушения в работата на мозъка.

Разбира се, това не означава рязко спиране на терапията, но специалистите горещо препоръчват обстойна консултация със специалист. От своя страна лекарите трябва редовно да проверяват и сверяват предписаната на техните пациенти терапия.


Експертите посочват и че има алтернативни терапии без антихолинергични лекарства. Например за лечение на депресия има селективен инхибитор на повторното усвояване на серотонин като циталопрам или флуоксетин.