Постоянните негативни мисли са свързани с повишен риск от болест на Алцхаймер и деменция, става ясно от публикация в Alzheimer's & Dementia.

 

Изводът е на учени от Лондонския Кингс Колидж под ръководството на Натали Марчант, които провеждат изследване на 360 души над 55-годишна възраст и отчитат, че повтарящото се негативно мислене (repetitive negative thinking - RNT) води до отлагане на протеинови, които вредят на когнитивната функция на мозъка. Според тях е RNT може да се разглежда като потенциален рисков фактор за невродегенеративни заболявания.


Депресията и тревожността в напреднала възраст са вече познати рискови фактори за деменция, споделя Натали Марчант за изданието. Сега изследователите намират, че определени стереотипи на мислене също може да стоят в основата за нейната честота при хората с тревожно разстройство и депресия. Това дава основание да се мисли за изграждането на стратегия, чрез която да се превъзмогва негативното мислене при тези хора. Тепърва ще се изследва влиянието на познати методи в психотерапията върху риска от Алцхаймер, като медитация и майндфулнес


За целите на изследването в продължение на две години учените анкетират включилите се в него участници за преживяванията и негативния им опит, мислите за миналото и бъдещето. Техните симптоми на тревожност и депресия, както и когнитивни способности, също били проследявани внимателно.


При 113 души била проведена и позитронно-емисионна томография за определяне нивото на тау-протеините и бета-амилоидите - белтъци, свързани с развитието на Алцхаймер.


Изводът бил категоричен, че при повтарящо се негативно мислене по-често се намират вредни плаки в мозъка, които и допринасят за проблемите с паметта и загубата на когнитивни способности. Тревожността и депресията сами по себе си също били свързани с когнитивни проблеми, но не и с натрупване на плаки.


Според изследователите негативното мислене може да влияе на риска от неврогенеративно заболяване по някакъв уникален биохимичен механизъм.

 

Естествено, за разгадаване на взаимовръзката между RNT и деменцията са необходими още много изследвания, но разбирането на неврогенеративните заболявания, засягащи когнитивната функция на мозъка, могат да дадат основа за намирането на правилна стратегия за справяне с тях. 


Авторите на изследването уточняват, че все пак повечето участници в него вече са били разпознати като висорискови за Алцхаймер и тепърва трябва да се изясни връзката между RNT и риска от деменция сред населението като цяло.