Обратно на очакваното се оказва, че потискането на отрицателни мисли и спомени спрямо предишни случки и събития не вреди на психичното здраве, а именно обратното – подобрява го.


Избягването или потискането на негативните мисли се смята за лош начин за справяне с тях. То е лош начин на мислене и трябва да се промени чрез терапия, особено при случаи на депресия, тревожност или посттравматично стресово разстройство. Смята се, че потискането на отрицателни емоции като гняв, тъга и срам води до множество негативни последствия върху психическото състояние, както и на физическото. Психически потискането на емоции може да доведе до неспособност за разпознаване на емоции и притъпяването им. Редовното усещане за празнота, нервност, дискомфорт са някои от симптомите на потиснати емоции. 


Но потискането на емоциите може да е по-полезно, отколкото си мислим. Това се дължи на една част в мозъка ни, която отговаря за така наречения инхибиторен контрол – способността ни да се въздържаме от инстинктивната ни реакция към стимули, били те положителни или отрицателни. Този център в мозъка е свързан и с пристрастяването, като увреждането на инхибиторния контрол води до зависимост към вещества като никотин.Инхибиторният контрол може да се окаже съществен в преодоляването на травми. Сдържането и потискането на отрицателни мисли може да помогне за тяхното отстраняване и да действа за подобрение на емоционалното състояние. 


Научното изследване, разглеждащо ефекта от потискането на емоциите, е осъществено от екип към Медицинския изследователски съвет в Обединеното кралство. Резултатите от него показват, че потискането на емоциите може да има ползи за психическото здраве. Сочи се за подобрение в психичното състояние при посттравматично стресово разстройство. Използваната техника за потискане на емоциите може да бъде научена от всеки и изисква единствено повторение. Наблюдават се и добри резултати, що се отнася до депресия, тревожност и други отрицателни емоции.


Потискането на емоциите може да е метод за справяне с предишни отрицателни случки и събития, които са оставили трайна следа върху психиката, но това, което работи за една група от хора, може да не работи за друга. За справяне с психични състояния като депресия, тревожност или посттравматично стресово разстройство се препоръчва консултация със специалист.

 

Референции:
Anderson, M. (2023, September 20) Improving mental health by training the suppression of unwanted thoughts. Retrieved 2023, September 21 from https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adh5292