Бедствията, които през последните години сполетяха Япония, накараха психолозите да се замислят над начините, които биха помогнали на хората, страдащи от посттравматично стресово разстройство, да се възстановят и ги синтезираха в наръчник, който да бъде в помощ на лекарите. 
 
Състоянието може да бъде предизвикано от природни бедствия, престъпления или инциденти, на които сме били свидетели. Причина за неговата поява също така може да бъде и чувството на вина, породено от невъзможността да окажем помощ.
 
Засегнатите от посттравматично стресово разстройство страдат от безсъние или летаргия – симптоми, които продължават месец или дори по-дълго. 
 
Според данни на Световната здравна организация през 2005 г. съотношението на страдащите от психологическото състояние, отнесено към общия брой на населението в Япония, е между 1,1 и 1,6%. След природното бедствие тези проценти варират между 3 и 4,1, като повишаването се отнася предимно за хората, на възраст 20 и 30 години. 
 
Освен това, много от жителите в областите на Североизточна Япония, които бяха опустошени от земетресението и последващите вълни цунами, последвано от ядрената авария във Фокушима, вече са страдали от посттравматично стресово разстройство.
 
Много от засегнатите обаче не успяват да получат адекватно лечение, поради липсата на специалисти. Все пак на лекарите, на които се пада отговорността да помогнат на засегнатите, са дадени напътствия да слушат много внимателно разказа на пациентите за техните преживявания. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Лекарите са инструктирани също така за първите няколко сесии да отделят достатъчно време за всеки един пациент, за да може той да се отпусне и спокойно да разкаже за преживяното. Тъй като много от засегнатите обвиняват себе си за състоянието, много е важно лекарят да обясни, че посттравматично стресово разстройство може да засегне всеки и те нямат никаква вина. 
 
Могат да се прилагат техники на дишане и релаксация при пациенти, които имат преживявания, свързани със задушаване. Препоръчва се медикаментозно лечение да бъде крайна мярка за лечение на състоянието. 
 
Юн Шигемура, който е лектор по Психически изследвания към National Defense Medical College също е член на комисия, подготвила наръчника със съвети. Той споделя, че с подходящо лечение, много от хората, страдащи от посттравматично стресово разстройство, ще могат да преодолеят симптомите на състоянието.