Все по-често се налага да приемаме различни витамини и добавки, за да можем да подобрим качеството си на живот и да се предпазим от развитие на различни заболявания.

 

Болестта на Алцхаймер е заболяване, което става все по-разпространено в световен мащаб.


 

Заболяването се характеризира с прогресивна деменция, нарушения в паметта и нарушения на интелектуалните способности, които са свързани с необратимо мозъчно увреждане.

 

Изследователски екип е потърсил начини за превенция на заболяването, включващи едно от възможните решения - ежедневният прием на витамини.

 

За целите на проучването са участвали 2262 души на средна възраст 73 години без симптоми и поставена диагноза за болестта на Алцхаймер в началото на проучването.

 

След това участниците са били разделени на четири групи, в зависимост от приеманите добавки:

  • Първата група е приемала само мултивитамини;
  • Втората група е приемала екстракт от какао;
  • Третата група е приемала комбинация от мултивитамини и екстракт от какао;
  • Четвъртата група е приемала плацебо;

Всички участници са приемали ежеднвевно добавките в продължение на три години.

 

След това са били извършвани всяка година изследвания, за да се оценят когнитивните им способности и най-вече паметта.

 

Резултатите са показали, че две години след началото на проучването, участниците, които са приемали мултивитамини са имали значително подобрение на паметта и на изпълнителните функции, в сравнение с другите участници.

 

Изпълнителните функции са съвкупността от умствени дейности, които извършваме, за да контролираме поведението, емоциите и мислите си.

 

След две години, тези, които са приемали мултивитамини са имали значително подобрение на паметта и изпълнителните функции, но освен това при тях се е наблюдавал и 60% по-малък риск от когнитивен спад, което се равнява на компенсация на психическото здраве с до 1,8 години.

 

Учените са установили, че приемът на екстракт от какао няма ефект за забавяне на умственото стареене при участниците.

 

Екстрактът от какао няма особен положителен ефект върху умствената дейност.

 

Ежедневният прием на мултивитамини е довел до значително подобрение на умствените способности при участниците, в сравнение с тези, които са приемали плацебо.

 

Забележителното е, че този ефект е бил още по-значителен при пациенти, които са имали анамнеза за сърдечносъдови заболявания.

 

Референции:

https://www.doctissimo.fr/sante/maladies/maladies-neurologiques/alzheimer/recherche-sur-la-maladie-dalzheimer/vitamines-en-prendre-quotidiennement-diminuerait-le-risque-de-demence/4600cf_ar.html

https://doctissimo.digidip.net/visit?url=https%3A%2F%2Falz-journals.onlinelibrary.wiley.com%2Fdoi%2Ffull%2F10.1002%2Falz.12767&ppref=https%3A%2F%2Fwww.doctissimo.fr%2F&currurl=https%3A%2F%2Fwww.doctissimo.fr%2Fsante%2Fmaladies%2Fmaladies-neurologiques%2Falzheimer%2Frecherche-sur-la-maladie-dalzheimer%2Fvitamines-en-prendre-quotidiennement-diminuerait-le-risque-de-demence%2F4600cf_ar.html