Учените са намерили начин да подмладят зрели мозъчни стволови клетки. Откритието може да доведе до нови лечения на заболяванията, свързани с възрастовите промени, които много често са причина за мозъчни и нервни увреждания.

 

Изследването е върху олигодендроцитни прогениторни клетки, които са вид стволови или незрели клетки. Олигодендроцитните прогениторни клетки са изключително важни за нормалното функциониране на мозъка, но и на цялата централна нервна система. След като съзреят те се диференцират в олигодендроцити. Това са клетките, които произвеждат миелин – веществото, което обвива нервните клетки и подпомага предаването на нервните импулси от неврон на неврон.


 

Нарушаването целостта на миелиновите обвивки на невроните е отличителна черта на заболяването множествена склероза (МС) и всички промени, настъпващи в централната нервна система с възрастта. Заболявания като МС могат да нарушат финкциите на олигодендроцитите. Учени от университета в Кеймбридж твърдят, че функциите на тези клетки силно намаляват и с напредване на възрастта.

 

Те са направили експеримент, в който трансплантират олигодендроцитни клетки от възрастни плъхове в по-млади индивиди. Резултатът бил изумителен. Зрелите олигодендроци започнали да функционират като недиференцирани олигодендроцитни прогениторни клетки.

 

Учените смятат, че промените във функционирането на олигодендроцитите се дължат на промяна в „микроклимата“ им. След като бъдат трансферирани в по-млад организъм с по-добър „микроклимат“ те започват да се държат като млади недиференцирани клетки. За да изследват какво се случва при този трансфер, учените правят няколко лабораторни експерименти.

 

Изследователите наблюдават, че когато отглеждат олигодендроцити в тъкан от млад индивид те започват да функционират като млади прогениторни клетки. Зрелите олигодендроцити са обновени на молекулярно и функционално ниво в резултат на трансфера им в по-млада тъкан. Обратният процес също е в сила. Млади, недиференцирани клетки, които са били трансферирани в тъкан на по-възрастен индивид започват да действат като зрели клетки.

 

Откритието е уникално по своята същност, което дава възможност на зрели клетки, които са изгубили част от функциите си да бъдат обновени и отново да започнат да действат като млади клетки. Това дава светлина в лечението на невродегенеративни заболявания като множествена склероза.