Според статистически данни умните хора живеят по-дълго. За първи път учените установяват, че причината се крие в гените
 
Изследователите анализират данни от близнаци и откриват, че 95% от връзката между интелекта и продължителността на живота е генетична. Оказва се, че по-умните близнаци живеят по-дълго, като моделът е по-силно изразен сред двойките, които не са идентични близнаци. 
 
Анализирайки данните на хора, които споделят една и съща ДНК, учените имат възможност да разграничат генетичните ефекти и факторите от околната среда.
 
Според Розалин Арден от Училището по икономика в Лондон, трябва да се отбележи, че връзката между степента на интелигентност и продължителността на живота е малка. Тя добавя, че не може да се определи вероятната продължителност на живота на дадено дете, само по представянето му на тестовете в училище например. 
 
За целта на своето проучване изследователите анализират данни от три различни проучвания, проведени между двойки близнаци от Швеция, САЩ и Дания. Във всяко едно от проучванията е регистрирано нивото на интелигентност на участниците и продължителността на живота им. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В настоящото проучване са включени данни на близнаци, които са от един и същи пол. Според Арден е възможно хората, чиито гени допринасят за по-високите нива на интелигентност, също така да допринасят и за по-доброто здравословно състояние. 
 
Теориите в случая са различни, а експертите смятат, че работата в областта трябва да продължи. 
 
Данните от проучването, което за първи път изследва генетичната връзка между интелигентността и продължителността на живота, е публикувано на страниците на International Journal of Epidemiology.