Писането на текстови съобщения от мобилни устройства може да промени мозъчните вълни, създавайки уникален „текстов ритъм“, който не е виждан досега, се посочва в данните на ново проучване. 
 
Изследователите смятат, че това може да се дължи на малките екрани, при които се изисква по-голяма концентрация отстрана на пишещия. Те твърдят още, че откритията осигуряват „биологична причина“ за това защо не бива да се пишат съобщения, докато шофираме
 
По време на проучването изследователският екип, предвождан от Уилиям Татум от Mayo Clinic, проследява мозъчните вълни на 129 пациенти, страдащи от епилепсия. Специалистите наблюдават мозъчните вълни на пациентите в продължение на 16 месеца, използвайки електроенцефалограма и видео наблюдение. 
 
При около 1 на всеки 5 пациенти, които използват телефона или таблета си за писане на съобщения, изследователите установяват „тестови ритъм“, който до момента не е наблюдаван. 
NEWS_MORE_BOX
 
Участниците са помолени да изпълнят различни активности, включително и писане на съобщения, докосването на устройството с пръст и използване на телефона на високоговорител. Доброволците също така изпълнява и тестове за оценка на вниманието и когнитивната функция. 
 
Оказва се, че от всички активности само писането на съобщения води до уникалния ритъм на мозъчните вълни
 
Той се наблюдава сред участниците, които използват таблети или смартфони, а според изследователите причина за феномена са малките екрани. Специалистите допълват, че данните от проучването акцентират върху опасността от комбинацията между шофиране и писане на съобщения от смартфона. В заключение се казва, че има нужда от допълнителни проучвания по темата, пише още DailyMail