Действащите пилоти дължат способността си да вземат решения под високо напрежение на специфична връзка между мозъчните отдели. При сканиране на мозъчната дейност изследователи от Лондонския университетски колеж намират разликата във функционирането на бялата материя и връзките в дясното полусфера на мозъка между пилоти и доброволци на същата възраст, които не практитуват тази професия.


В изследването се включват 11 пилоти от Кралските въздушни сили, които летят при свръхзвукова скорост на ниска височина. При подобен полет се изисква изключителна прецизност на действията, тъй като и най-малкото отклонение води до фатална грешка. Смята се, че при висшия пилотаж се упражнява най-високата степен на човешките когнитивни способности, което и провокира работата на изследователите.


Пилотите от RAF Tornado са подложени на два стандатни визуални когнитивни теста, като едновременно с това е наблюдавана и дейността на мозъчните структури на ЯМР.
При тестовете се измерва с каква бързина и точност се изпълнява поставена задача, докато вниманието на тествания се отвлича.


В сравнение с контролната група при пилотите се отчита по-висока прецизност при изпълнението на задачата в първия тест и никаква при втория, което провокира екипа за провеждането на по-специфично за пилотите изследване за разгадаване на способността на пилотите да правят избор при висока скорост.


Според екипа на проф. Масад Хюсеин, експерт от института по неврология и интитута по когнитивна невронаука от Лондонския университетски колеж, способността на пилотите да изпълняват с висока прецизност задълженията си, се дължи на разлика във връзката между мозъчните отдели в дясното полукълбо.


В заключението на екипа, публикувано в Journal of Neuroscience, се поставя предположението, че оптималният когнитивен контрол е свързан със структурни промени в мозъка и то не само в съответните области – които са по-големи, но и в характера на връзките между тях, които са по-различни, в сравнение с останалите хора.


За авторите на изследването остава въпросът дали пилотите се раждат с тази специфична особеност на мозъка или я развиват в последствие при обучението си.

 
Научният екип смята да проведе изследвания на хора от други професионални групи – банкери, спортисти и други с цел да се открият специфични разлики в развитието и връзките между мозъчните структури.