Много народи по света добавят люти подправки към храната си, за да я направят по-вкусна и да подчертаят вкусовите ѝ качества. Но дали лютите храни са полезни или по-скоро вредят на организма? Най-лютите сортове чушки могат да причинят сериозни увреждания в рамките на минути. Те могат да причинят силно главоболие, затруднено дишане и силен дискомфорт.

 

Основната активна съставка в лютите чушки и това което ги прави толкова люти е капсаицинът. Вероятно това е и компонентът, който може да носи потенциален ефект за здравето.Скорошно проучване, проведено в Китай, разкрива, че редовната консумация на голямо количество пикантни храни може да намали когнитивните функции, увеличавайки риска от деменция.

 

Изследването е публикувано в списание „Nutrients”. В него влизат 4582 китайци на възраст над 55 години. Изследователският екип е ръководен от д-р Зумин Ши от Катарския университет в Доха.


„Ежедневното консумиране на люти храни има положителен ефект при отслабване и за поддържане на кръвното налягане.“, казва д-р Ши, базирайки се на друго тяхно изследване. В настоящото проучване, изследователите откриват, че хората, които консумират повече от 50 грама люти чушки на ден имат почти два пъти по-висок риск от развитие на когнитивни нарушения в сравнение с хората, които не консумират люти храни.

 

Екипът забелязва също, че участниците в проучването, които се хранят с повече люти храни обикновено са с по-ниски доходи, а също и с по-нисък индекс на телесна маса. В сравнение с хората, които се хранят с по-малко люто, като първата група имат по-активен начин на живот, по-нисък индекс телесна маса, но почти еднакъв прием на мазнини. Изследователите предполагат, че хората със здравословен индекс на телесна маса имат по-висока чувствителност към капсаицин от тези, които са с клинично наднормено тегло. Именно тази чувствителност може да обясни защо тези хора имат повишен риск от когнитивни нарушения.

 

Изследванията все още не са официални и връзката между лютите храни и заболявания като деменция не е потвърдена. Предстоят още много проучвания и наблюдения по темата.

 

Източник: Nutrients Journal