Болестта на Паркинсон е много вероятно да се развива в резултат на енергиен дефицит на клетъчно ниво, става ясно от новополучени резултати на изследователски екип от Университета на Монреал. Подобни необичайни екстремни потребности от енергия на невроните, отговарящи за регулиране на движенията, води до изтощаването им, се пише в статия на journal Current Biology.

Изследването е на Луи-Ерик Трюдо, професор по фармакология и невро науки, който през последните 17 години изучава области в мозъка, свързани с болестта на Паркинсон, шизофрения и наркотична зависимост.

При болестта на Паркинсон се получава отмиране на мозъчни клетки в т.нар. „черно вещество“ (субстанция нигра), структура, намираща се в средния мозък. Функция на тези клетки обаче е да синтезират допамин, невротрансмитер, с чиято помощ се регулират движенията, емоциите и др. При спад на нивата допамин се проявяват признаци, които насочват за невродегенеративното заболяване. Такива са тремор, забавени движения, скованост, постепенна загуба на способността за равновесие, оттам и влошаване на походката, речта. Впоследствие се засяга въобще качеството на живот.

В този процес на екстремни енергийни нужди са замесени митохондриите, обяснява ученият. За период от три години изследователският екип открива, че клетките в засегнатите мозъчни зони са с доста по-сложни структури с много клонове и страни, които отделят невротрансмитери. Това и обяснява повишените потребности от енергия. Проф. Трюдо предполага, че невроните „форсират“ митохондриите си „да работят извънредно“, за да покрият тези енергийни нужди, което логично е свързано с повече увреждания и ускорено влошаване качеството на клетките. С напредване на възрастта се получава и тяхната по-бързо отпадане.

NEWS_MORE_BOXВъпреки че болестта на Паркинсон се смята за заболяване, което се проявява в напреднала възраст, с начало на първите симптоми около 55 години, възрастовите особености на населението в развитите държави изисква откриването на по-ефикасно лечение.

Според проф. Трюдо научното откритие би могло да се използва в насока разработване на медикаменти, с чиято помощ да се получи намаляване на свръх консумацията на енергия от невроните и по-ефективното ѝ използване от тях. Това на свой ред би намалило увреждащия ефект от високо оборотния процес.