По време на паническа атака чувството може да бъде изключително притеснително, тъй като физическите симптоми са много интензивни. За разлика от сърдечния пристъп, който хората често бъркат с паническа атака, симптомите при нея имат психическа основа. 
 
Паническата атака представлява внезапен епизод на силен страх, който отключва физически симптоми, без да има реална опасност или видима причина. Когато пристъпът настъпи, обикновено имаме усещането, че губим контрол. Макар сами по себе си, да не са животозастрашаващи, тези пристъпи могат да доведат до силна уплаха и да засегнат качеството на живот.
 
След екстремното чувство на страх и тревожност, паническата атака се изразява във физически симптоми, като сърцебиене, изпотяване и втрисане, треперене, задух, изтръпване и мравучкане, болка в гърдите, гадене и световъртеж. 
 
Тъй като много от симптомите на паническото разстройство са подобни на тези при сърдечносъдово заболяване, проблем с щитовидната жлеза, респираторно нарушение, то води до посещения в спешните кабинети. Пациентите обикновено са убедени, че имат животозастрашаващо състояние. 
 
Продължителността на симптомите трае поне за няколко минути, а ефектите не отминават, щом пристъпът приключи. Паническият пристъп може да се случи по всяко време и мнозина от страдащите от паническо разстройство се притесняват от вероятността да бъдат засегнати за пореден път. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това може да е причина за стрес, който да се отрази на качеството на живот. Възможно е притеснението да бъде толкова силно, че да доведе до избягване на ситуации, които крият риск от отключването на пристъп. 
 
Отнема приблизително 30 минути, за да се възстановим от паническия пристъп, макар чувството на умора и изтощение да остане в продължение на часове. Възможно е да се появи и депресия в резултат на паническата атака.