Пандемията с коронавируса влияе на състоянието на хората с шизофрения и може да изостри симптомите ѝ, се споменава в публикуван в Psychiatry Research доклад.


Информацията, с която сме засипани в медийното и обществено пространство, касаещи разпространението на коронавируса има всеобхватни последици за психичното здраве сред обществото. Пандемията предизвика страх и висока тревожност сред хората. Докладът разглежда проблема насочен към хората с вече поставени диагнози. Загрижени специалисти алармират, че при техни пациенти има изостряне психичните симптоми заради пандемичната картина, като изява на халюцинации, тревожни представи и заблуди, свързани с коронавируса. 


Очаквано е, че при масираното медийно отразяване на пандемията, извънредните обстоятелства и риска от заболяване от инфекциозно заболяване, може да бъде засегнато мисленето, но при пациенти преживели параноидна психоза всичко това може да предизвика нов психотичен епизод. При такъв се наблюдават параноидни халюцинации, които могат да бъдат зрителни или слухови и нереалистични притеснения за заболяване, лично или на семейството. Тези хора стават свръхтревожни и в различна степен потиснати. Мислите на пациента може да се развият в насока, че не се е погрижил достатъчно за възрастни родители, които могат да умрат от COVID-19, да бъде чува обвиняван в небрежност относно предпазните мерки или да си представя, че всички околни са носители на коронавирус. 


Засегнатият може да мисли, че е наблюдават в дома си чрез камери или да вярва, че има придобит имунитет вследствие извършено заразяване чрез съобщение на китайски посредством платформа.


В доклада е разгледан случай на пациент, който е бил хоспитализиран в болница за подобни симптоми с диагноза параноидна психоза и остро полиморфно психотично разстройство. Пациентът е взимал предписана му терапия на тримесечни периоди. 


Неговото състоние се подобрява след прием за лечение и корекция на терапията. Изследователите предполагат, че състоянието му се е изострило вследствие съвпадение на новия стресов външен фактор и намаляване въздействието на медикаментите за периода.


Специалистите обръщат внимание на влиянието на медийното съдържание върху психичното здраве, като призовават към премерено, балансирано и отговорно отразяване на кризата, свързана с COVID-19, за да се сведе до минимум рискът от свръхреакции при склонните лица и да се избегне навлизането им в психотични епизоди. 

 

Източник:

www.sciencedirect.com