Учени от Института за наука и технологии в Окинава Университет (OIST) идентифицират протеин, който играе основна роля в регулацията на апетита и метаболизма от мозъка.

 

Новото проучване е публикувано в сп. iScience и наблюдава загубата на протеин XRN1 от предния мозък - prosencephalon. Според някои морфологични класификации, това е частта от главния мозък, която включва крайния - telencephalon, и междинния мозък - diencephalon.


 

При загубата на този протеин се наблюдава повишен апетит, който може да доведе до сериозно покачване в теглото.

 

Затлъстяването е често срещан проблем при хората. То е рисков фактор за развитие на можество заболявания, като сърдечно-съдови нарушения, диабет тип 2 и рак.

 

Обикновено наднорменото тегло се получава при дисбаланс на приета храна и изразходвана енергия, но има и други фактори които повлияват неговото достигане. Това са разликите в апетита и метаболизма на хората.

 

Региона от мозъка, в който се намират невроните, отговарящи за XRN1 протеина, вклюва хипоталамуса. Той е висш център на вегетативната нервна система (ВНС), с размера на бадем.

 

Тази структура отговаря за производството на различни хормони, необходими за нормалното функциониране на органите. Хормоните спомагат за регулацията на телесната температура, съня, жаждата и глада.

 

При невъзможността за синтез на протеина се наблюдава лептинова резистентност. Лептинът е хормона, който подтиска глада. Въпреки неговите високи нива в кръвта, при липса на XRN1 повишеният апетит не се променя.

 

Учените наблюдават, че липсата на реакция към лептина може да доведе до инсулинова резистентност. Това се получава в резултат на прекомерното хранене, което поддържа нивата на глюкоза в кръвта високи.

 

Повишените нива на глюкоза от своя страна водят до повишено количество инсулин в кръвта.

 

Според проучването липсата на протеина води до неефективно употребяване на мазнините като енергиен източник.

 

Заради наблюдаваните промени, изследователите проверяват дали активността на гените, регулиращи апетита в хипоталамуса се променя.

 

XRN1 играе важна роля в генната активност, тъй като участва в последната стъпка на разграждане на информационната РНК (иРНК).

 

При активността на някой ген ДНК се използва за получаване на молекула на иРНК, която след това може да се използва за изграждане на специфичен протеин.

 

Клетките имат много начини за регулиране на активността на гените, един от които е чрез по-бавно или по-бързо разграждане на иРНК, което води до производството на повече или по-малко протеини.

 

В резултат на получената информация, учените се надяват да започнат работа заедно с изследователски звена по неврология, с които да определят по какъв начин XRN1 влияе върху активността на невроните в хипоталамуса за регулиране на апетита.

 

Източници:

https://www.cell.com/iscience/fulltext/S2589-0042(21)01119-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2589004221011196%3Fshowall%3Dtrue