Установена е веригата в мозъка, която отговаря за зависимостите. Това откритие може да повлияе на бъдещи терапии с мозъчна стимулация при пристрастяване към наркотици и други субстанции.
Ново научно изследване открива мозъчната верига, която се заформя измежду тези, които са склонни към пристрастяване, било то към алкохол, наркотици, хазарт или нещо друго.  Научното изследване е публикувано в сп. Nature Mental Health и открива, че множество области на мозъка участват в тази верига по някакъв начин. 


За установяването на мозъчната верига, която отговаря за пристрастяване, са използвани данни от над 140 други проучвания, които засягат зависимости. Данните съдържат информация за над 9000 добрволци. Макар и различните проучвания да дават противоречиви отговори, сочещи различни области в мозъка за отговарящи за зависимост, чрез използването на специален метод за изобразяване и картографиране на вериги в мозъка е открита връзката между всички резултати.


Резултатите сочат, че веригата е една и съща без значение дали пристрастяването е към никотин, алкохол, кокаин или хероин. Откриването на конкретната мозъчна верига, която отговаря за зависимостите, не отговаря на въпроса как се оформя тази верига – какво кара някои хора да имат склонност към зависимости, а други – не.


Зависимостта се определя като състояние, където потърпевшия е неспособен да спре употребата на дадено вещество или извършването на дадена дейност, дори и когато осъзнава потенциалната психологическа и физическа вреда от такова поведение. Макар и най-често правените асоциации са с вещества като хероин, кокаин и екстази, зависимостта може да бъде към множество други вещества – злоупотреба може да се наблюдава и с дейности като хазарт, работа или секс. Дори някои вещества, които не са класифицирани като наркотици могат да бъдат обект на зависимост – такива вещества са кафето и захарта. Някои лекарства също могат да предизвикат пристрастяване.


Липсата на самоконтрол, която позволява зависимостта, може да бъде третирана чрез различни медикаменти и видове терапия. Тя може да е причинена вследствие и на други психически заболявания като депресия и тревожност.


Зависимостта е състояние, което може да вземе контрол над целия живот на някого. Спирането на една зависимост е значително трудна задача и изисква много отделено време, прекарано в терапия, и много подкрепа от близките на зависимия.

 

Референции:
Falone, C. (2023, September 25) Addiction’s Common Ground: A Universal Brain Circuit Revealed. Retrieved 2023, September 26 from https://neurosciencenews.com/addiction-brain-network-23971/
Fox, M. (2023, September 25) Heterogeneous neuroimaging findings across substance use disorders localize to a common brain network. Retrieved 2023, September 26 from https://www.nature.com/articles/s44220-023-00128-7