Генът, който е отговорен за шестото чувство, е установен, твърдят изследователи. Генът, познат като PIEZO2 и за първи път се споменава в медицински издания преди годино. 
 
Въпреки това, на учените не им беше ясно доколко разчитаме на него за контрола на докосването и проприоцепцията – шестото чувство, което се отнася към осъзнаването на тялото в пространството. 
 
Специалистите от Националния здравен институт в САЩ изследат начина, по който този ген може да бъде по-изявен сред някои хора. Данните са резултат от изучаване на две независими пациентки, едината от които е на 9, а другата на 19 години. 
 
При тях мутации на гена водят до проблеми, свързани с движението и баланса, както и загуба на някои форми на докосване
 
Момичетата имат затруднение с ходенето, деформации в областта на бедрата, пръстите и стъпалата, както и анормално извит гръбнак
 
Въпреки техните трудности, и двете пациентки се справят с предизвикателствата в живота си, разчитайки на зрението и други сетива. Оказва се, че 19-годишното момиче, което е олимпийска гимнастичка, несъмнено има и нещо друго, което помага на мозъка ѝ да „накара“ тялото да изпълни определени движения
 
За да проучат гена, специалистите включват двете момичета в проучване, по време на което те преминават през серия от пространствени тестове. Установява се, че без зрението си, пациентките губят почти всяко чувство за онова, което тялото им прави, включително се препъват в опитите си да вървят. 
 
От сканирането на мозъка на пациентките не се установява отговор, когато дланта на ръката им се допре до метален обект. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В някои случаи момичетата имат усещания, но техните реакции са различни. Едното момиче споделя, че чувството е бодливо и неприятно. Мозъчните сканирания също се установяват различни модели на активност. 
 
И двете имат нормална нервна система, могат да усещат болка, сърбеж и топлина. Мозъчната им функция също е нормална. 
 
Според изследователите една малка генетична мутация е виновна за това неуловимо „шесто чувство“. 
 
Според специалистите PIEZO2 е генът на допира и проприоцепцията сред хората, а разбирането на ролята му в тези сетива може да се окаже ключ в борбата с различни неврологични заболявания, пише още DailyMail