Учени от САЩ са идентифицирали ген в сивото вещество на мозъка, който според тях е отговорен за интелигентността.

 

Става дума за протеина, наречен „Клото“, който повишава мозъчните умения и увеличава коефициента на интелигентност с шест точки, независимо от възрастта на човек.


 

Изследователите са разгледали мозъчната кора.

 

Според предишни изследвания кортикалната дебелина е тясно свързана с умствените способности, паметта, вниманието, възприятията, съзнанието, мисленето и езика, но досега нямаше доказателство, точно кои гени са свързани с тези закономерности.

 

Оказва се, че „Клото“ е мощен стимулант на ученето, мисленето и паметта. Това е така, защото протеинът повишава здравината на връзките между нервните клетки в мозъка.

 

Учените се надяват, че това откритие ще спомогне за лечението и профилактиката на различни видове деменция.

NEWS_MORE_BOX

 

Те установили още, че „Клото“ играе ключова роля в много процеси, свързани със старението. Той е пряко свързан с продължителността на живота и предразположеността към инсулт.

 

Когато при този ген се наблюдава някакъв дефект, хората започват да стареят преждевременно, но когато той бъде стимулиран, животът би могъл да се удължи с няколко години, като същевременно се забави отслабването на костите, предотвратява се появата на тромби и се подобрява общото здравословно състояние на индивидите в напреднала възраст.

 

Учените предупреждават, че колкото и чудодеен да изглежда, този ген вероятно причинява и някои нежелани ефекти на организма.

 

По време на експеримент те забелязали, че индивидите, чийто живот продължили, се оказали с много по-малки способности за размножаване.

 

Освен това има вероятност „Клото“ да предизвиква предразположеност към заболяване от диабет.