Лекарствата и психотерапията са двата основни елемента в лечението на депресия, но те невинаги действат ефективно.

 

Една от областите, в които се правят все повече изследвания, е чревният микробиом.


 

Съществуването на оста черво-мозък е повече от доказано и микроорганизмите, които обитават чревната флора, могат да повлияят на здравето нервната система.

 

Скорошно проучване от Университета в Базел е показало, че пробиотиците могат да засилят ефекта на антидепресантите и да помогнат в борбата с депресията.

Оста черво-мозък

Връзката между мозъка и червата е много пряка и тройна: чрез нервите, кръвта и особено чрез чревната флора.

 

Милионите микроорганизми, които изграждат микробиома, произвеждат вещества, които влияят върху функционирането на мозъка.

 

По-конкретно, две вещества се открояват:

  • Серотонин - невротрансмитер, който влияе на настроението;
  • GABA - гама-аминомаслена киселина - друг невротрансмитер, който намалява тревожността.

Липсата на двете благоприятства появата на депресия и това е рисков фактор за развитие на деменция.

 

При лабораторни експерименти е потвърдено, че когато чревната флора е била трансплантирана от лабораторни модели с депресивно поведение, те са били по-малко енергични и са проявявали по-малък интерес към околната среда.

 

Тези открития предполагат, че съставът на бактериалната флора в червата играе важна роля при депресивните състояния.

 

Предишни проучвания също показват, че хората с депресия са по-склонни да имат проблеми с червата и храносмилането.

 

Микробиом и депресивни симптоми

В това ново проучване екипът от Университета в Базел е изследвал ефектите на пробиотиците при пациенти с депресия.

 

По време на изследването 21 от участниците са приемали пробиотик и 26 - плацебо за 31 дни, в допълнение към терапията с антидепресанти.

 

Нито участниците, нито персоналът на изследването са знаели какви терапевтични средства приемат пациентите през периода на проучването.

 

Изследователите са провели наблюдения върху участниците точно преди началото на лечението, на 31-ия ден и отново четири седмици по-късно.

 

Анализирайки резултатите, те са усановили, че въпреки че депресивните симптоми са намалели при всички участници благодарение на общото лечение с антидепресанти, подобрението е било по-голямо в групата, която е приемала пробиотици.

 

В допълнение съставът на чревната флора е бил променен, поне временно, в групата, приемала пробиотик.

 

Анализът на фекалните проби е разкрил увеличение на бактериите, произвеждащи млечна киселина в края на лечението - ефект, който е придружен от намаляване на депресивните симптоми.

 

Въпреки това, нивото на тези ценни за здравето чревни бактерии отново е спаднало през следващите четири седмици.

 

Може да се окаже, че четири седмици лечение не са достатъчни и новият състав на чревната флора не може да се стабилизира, поясняват учените.

 

Промени в емоционалния баланс

При пациенти с депресия определени области на мозъка за обработка на емоциите функционират по различен начин.

 

Пациентите с депресия са по-склонни да тълкуват израженията на околните по негативен или заплашителен начин, докато човек без депресия ги тълкува по по-неутрален начин.

 

Изследователите са провели изследвания с ЯМР на участниците, за да измерят този аспект и след четири седмици прием на пробиотици тази мозъчна активност се е била нормализирала в групата, приемаща пробиотици, но не и в групата, приемала плацебо.

 

Пробиотици

За изследването изследователите са използвали широка гама от пробиотици, подобни на формулировките, които вече са налични на пазара.

 

Необходими са повече проучвания, за да се разбере специфичният ефект на определени бактерии върху настроението и да се изберат тези, които най-много помагат в борбата с депресията.

 

Научните доказателства показват, че диета, богата на пробиотици, подобрява чревната флора и допринася за доброто настроение.

 

Пробиотиците се съдържат естествено в храни като кефир, кисело мляко, маслини или ферментирали продукти като кисело зеле.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/probioticos-pueden-ayudar-contra-depresion_7312

https://www.nature.com/articles/s41398-022-01977-z