Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри разработването на първи по рода си кръвен тест за установяване на мозъчно сътресение (комоцио). С него ще се проследяват издайническите изменения в кръвния профил, настъпващи при сътресение на мозъка.

 

Ползите от подобно изследване ще са огромни, тъй като симптомите на комоцио често са трудно уловими с други диагностични средства или налагат ползване на методи за образна диагностика, които носят своите странични рискове.


 

Само след няколкомесечно обсъждане агенцията одобри внедряването на новия метод, а специалистите го посочват като значим пробив за възможно най-експедитивна детекция на евентуални мозъчни поражения във всяка възраст. Очаква се новият кръвен тест много бързо да измести по популярност досега ползваните томографии и скенери и да позволи много по-безопасно и надеждно отчитане състоянието на хора със съмнение за мозъчно сътресение.

 

Кръвният тест отчита нивата на 2 специфични мозъчни протеина, отделяни в кръвта в рамките на 12 часа след комоциото. Едва след установяване наличието на тези протеини в пробата ще се пристъпва към образно изследване за онагледяване на пораженията в мозъка. Съответно, ако изменения в нивата на протеините не се установят с кръвното изследване, облъчващите процедури няма да са необходими и ще се спестят на пациента.

 

Събраните при клиничните тестове данни сочат, че резултатите от кръвния тест за мозъчно сътресение са акуратни в 99% от случаите. Почти всеки изследван, при който кръвният тест е дал позитивен резултат за комоцио, е диагностициран с такова и след проведено образно изследване.

 

NEWS_MORE_BOX

 

И в момента продължава работата по усъвършенстване на кръвното изследване. Сега то дава резултати в рамките на 3-4 часа след вземане на кръвната проба, но целта на разработващия го екип е да сведе това време до под 1 час. Очаква се до 1-2 години тестът да бъде достъпен за масово ползване от екипи на бърза помощ и в спешните отделения на медицинските центрове на първо време в САЩ.

 

Статистиката сочи, че годишно там се преглеждат около 3 милиона души със съмнение за мозъчно сътресение, а около 50 хиляди смъртни случая се асоциират именно с усложнения от това състояние. Te може да се избегнат, ако се приложат методи за по-бързо диагностициране на състоянието на пострадалите.