Често казват, че очите са прозорец към душата на човек, но се оказва, че те са огледало и на здравословното му състояние. 
По промените в ириса могат успешно да се открият туморни образувания в мозъка, да се диагностицират болестта на Паркинсон или на Алцхаймер. Методът на изследване отнема само няколко минути и на практика не се различава от стандартния преглед на очите.

 

Мозъкът ни е свързан с очите посредством зрителния нерв, който ровежда електрическите импулси от фоторецепторните клетки (пръчици и колбички) в ретината към зрителния кортекс в мозъка.

 

Всички патологични изменения, които настъпват в главния мозък, засягат зрението и по-точно структурата на зрителния нерв и клетките на ретината.

 


Намалената зрителна функция е сред първите симптоми на влошаване на нервната система, обясняват експерти.

 

На тази основа, новозаландскиат хирург-офталмолог Хелена Денеш-Майер е разработила напълно безболезнен метод за ранна диагностика на заболявания на мозъка .
 

 

За първи път връзката между намаляването на зрителните функции и болестта на Алцхаймер е била открита преди около 20 години - в края на 1980. Въпреки това, дълго време не е имало подходящ диагностичен метод, който да позволява масовото му приложение.

 

В последните години, с напредване но офталмологията и създаването на лазерен скенер – Ретинален томограф Хайделберг (HRT, Heidelberg Retinal Tomograph), с помощта на който се получава детайлен триизмерен образ на диска на зрителния нерв.

 

През 2006 година д-р Денеш-Майер станала първият лекар в света, успял да установи признаци на дегенерация на нервната система само със стандартен офталмологичен преглед.n

Тя обърнала особено внимание на състоянието на ретината на мястото, където тя се свързва със зрителния нерв. 

Тази област се нарича папила или диск на зрителния нерв (OND). В него се събират снопчетата от аксони на ганглийните клетки на ретината и се формира зрителният нерв, който напуска очната ябълка през решетъчната пластинка на склерата.

 

Новозаландската офталмоложка доказала, че при пациенти с болестта на Алцхаймер, размерът на OND е увеличен, а невроните, свързващи ретината и зрителния нерв са значително по-тънки.

 

Вдъхновени от успеха на това проучване, други учени се наели да намерят различни симптоматични модели, свързващи състоянието на OND със заболявания на мозъка .

 

По подобие на метода за ретинална томография на Хайделберг се появява и т.нар- кохерентна томография (OCT), който позволява да се получават висококачествени дву-и триизмерни снимки на различни части на ретината.

 

Благодарение на революционния метод за диагностика в офталмологията, учените открили връзката между състоянието на диска на зрителния нерв и повишения риск от болест на Паркинсон и тумор на мозъка.

 

Освен това, местоположението и големината на тумора могат да се локализират само по начина, по който диска на зрителния нерв е деформиран.

 

В допълнение към силно изразената връзка между различни неврологични болестта и състоянието на ретината, лекарите отбелязват и факта, че тя изключително бързо може да се промени в отговор на прогресията на заболяването или ефекта от лечението.

 

Чрез редовни офталмологични изследвания, може не само безболезнено да се диагностицират заболявания, но и да се следят резултатите от медикаментозната терапия, категорични са учените.