Казват, че образованието и алкохолът не са простили на никого, но пък повечето познания изглежда могат да бъдат и полезни за здравето.
 

Оказва се, че колкото по-учен е човек, толкова по-успешно и бързо се възстановява от всякакви мозъчни травми.

 


Това твърди екип от изследователи от Училището по медицина в Балтимор. Техни проучвания сочат, че високообразованите хора притежават по-голям когнитивен резерв, който позволява на мозъка да запази качествените си функции, дори и след тежко увреждане като силен удар в главата и сътресение.

 

Така той продължава да работи толкова добре, колкото и преди преживения инцидент.

 

Учените от Балтимор подложили на експеримет 769 души на възраст над 23 години с травматично увреждане на мозъка. Те били разделени на групи в зависимост от тяхното ниво на образование и са били проследявани в продължение на 1 година.

 

След 12-те месеца станало ясно, че завършилите бакалавърска и магистърска степен са оздравели много по-бързо от останалите и са успели да възстановят нормалното функциониране на мозъка си.

NEWS_MORE_BOX

 

Те не са имали никаква загуба на трудоспособност и са можели без проблем да се справят на работното си място. Тези със средно или основно образование пък продължавали да изпитват трудности от когнитивен характер.

 

„Много хора на практика остават инвалиди за цял живот, след като са преживели травма на мозъка и оттам нататък вече не могат да съществуват и работят като пълноценни хора“, изтъква д-р Шнайдер от Училището по медицина.

 

„Трябва да знаем, че образованието помага не само на духовното и личностно развитие на човека, но и неговото здравословно състояние и устойчивост срещу външните фактори. Развитието на мозъка ни поддържа здрави и това е достатъчен стимул да четем и да се образоваме“, заключава още ученът.

 

Д-р Шнайдер и неговите колеги посочват също, че при високообразованите хора рискът от болестта на Алцхаймер вероятно е в пъти по-ниска, но тази хипотеза тепърва ще се доказва.