Натрупвания от протеини, открити в мозъка на хора, страдащи от болестта на Паркинсон също са открити в апендикса на здрави хора. Това откритие е причина, която кара учените да потърсят връзка между апендикса и риска от развитие на болестта на Паркинсон.

 

Така например проучване от октомври 2018 г. разкрива, че премахването на апендикса води до драстично намаляване риска от Паркинсон. Тези открития предизвикаха голям интерес в научните среди, в резултат на което започнаха да се провеждат редица проучвания в областта. Интересно е, че друго, независимо изследване разкрива съвсем различни резултати, а именно, че премахването на апендикса води до повишен риск от отключване на Паркинсон.


 

Новото проучване разглежда данни за повече от 62 млн. пациенти. Изследователите идентифицират пациентите, които са претърпели апендектомия (операция за премахване на апендикса) и маркират тези от тях, които продължават да развиват симптоми на Паркинсон.


Учените откриват, че от повече от 488 000 пациенти, чиито апендикси са били отстранени 4470 (или около 0,9%) от тях са започнали да развиват болестта на Паркинскон. От останалите 61,7 млн. пациенти, които не са претърпели апендектомия само около 177 000 (или 0,3%) по-късно развиват симптоми на болестта.

 

Резултатите показват, че рискът от развитие на болестта на Паркинсон е около три пъти по-висок при хора, които нямат апендикс, от колкото тези, които не са претърпели апендектомия, независимо от възрастта, пола или расата.

 

Д-р Грегъри Купър, професор в медицинския университет в Кливланд и водещ проучването споделя, че на този етап получените резултати не бива да се приемат за чиста истина. С други думи, досегашните изследвания не доказват категорично, че докато имаме апендикс сме защитени от развитие на Паркинсон.

 

Едно възможно обяснение за повишения риск от заболяването след премахване на апендикса е, че по време на апендектомията в тялото се отделя специфична субстанция наречена алфа-синуклеинов протеин, който се придвижва до мозъка. Известно е, че тези протеини образуват струпвания, наречени телца на Люи – белег за болестта на Паркинсон. „И все пак, споделя д-р Купър, тези твърдения са все още непотвърдени и предстоят още проучвания.“