Болестта на Алцхаймер може да бъде лекувана с ваксина. Научно изследване открива нов биологичен показател за Алцхаймер – протеин, който се намира в мозъчните клетки и клетките на кръвоносните съдове.

 

Болестта на Алцхаймер е прогресивно невродегенеративно заболяване. Тя е вид деменция, която причинява проблеми с паметта и поведението. Заболяването обичайно е свързано с напредналата възраст и може да се прояви отрано със симптоми като забравяне на имена, предишни разговори и дори думи. С напредването на заболяването тези сипмптоми се влошават и се допълват от други, като обърканост и дезориентация, заблуда, халюцинации, проблеми със съня и говора, както и промени в настроението. Леченията, с които разполагаме за болестта на Алцхаймер, се използват предимно за облекчаване на симптомите на заболяването. Много научни изследвания се стремят да установят как може с подходящото лечение да се атакува един от корените на заболяването – това са натрупванията на плаки от амилоидни протеини в мозъка, които пречат на връзките между нервните клетки, увреждайки функцията им. 


Но сега учените са открили нов показател за риска от болестта на Алцхаймер – определен протеин, наречен SAGP. Силната проява на този протеин в клетките има доказана корелация с повишения риск от атеросклероза и болест на Алцхаймер. Учените са установили, че намаленото изразяване на този протеин може да повлияе благополучно на натрупванията на амилоидни протеини в мозъка.


Новоразработената ваксина цели да намали или премахне изцяло клетките, където изразяването на SAGP протеина е високо. Както всяка друга ваксина, тази цели да активира защитната реакция на имунната система – като „препрограмира“ имунните клетки в мозъка да приемат клетките с повишена концентрация на SAGP протеин за зловредни и така те се премахват по естествен начин.


Резултатите от тестването на ваксината сочат, че тя може да намали значително нивата на амилоидни протеини в организма, както и нивата на възпаление - фактор, който може да повлияе значително на развитието на Алцхаймер. Още повече, ваксината може да повлияе положително на поведението на засегнатия.

 

Макар и развитието на болестта на Алцхаймер да е свързано с амилоидните протеини в мозъка, те не са зловредни за него* – по принцип имат защитна функция за него. При нараняване на мозъка или инсулт, нивата на протеини помагат за оцеляването на мозъка в кризисна за него ситуация.

 

Предварителните резултати от изследването за протеина и ваксината срещу Алцхаймер са били представени на текущата годишна среща за базова сърдечносъдова наука на Американската кардиологична асоциация в Бостън - Basic Cardiovascular Sciences Scientific Sessions 2023.


Източник:
Flynn, H. (2023, July 31)  Could a novel Alzheimer's vaccine hold the key to prevent or treat the disease? Retrieved 2023, August 1 from  https://www.medicalnewstoday.com/articles/can-novel-alzheimers-vaccine-prevent-or-treat-disease

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4809608/