Ново социологическо проучване открива, че 66% от хората, притежаващи мобилни телефони, страдат от номофобия.

Този вид фобия е свързана със страха от загубване или забравяне на телефона. Наименованието идва от английски език - no-mobile-phone phobia.

 

Забравата на телефона вкъщи или на работа, както и евентуалната му загуба могат да доведат до тревожност, обърканост, паника или нервност.

Специалисти не са изненадани от появата на тази фобия, особено във време, когато ежедневието ни е обвързано с използването на различни технологии.

Много често хората не се отделят и за секунда от мобилния си телефон, понякога дори и в банята. Повече от половината притежатели на GSM-и не са ги изключвали никога. 47% от потребителите притежават повече от един телефон, който подсъзнателно се взима в случай, че първият се загуби или забрави.

Предишни статистически данни нареждаха номофобията сред една от най-често срещаните в световен мащаб.

Все още тази разновидност на фобия не е обявена за медицинско състояние и не е ясно по какъв начин може да се предотврати.

Специалисти смятат, че един от вариантите е постепенното ограничаване на използването на мобилни устройства. Важно е да се осъзнава, че денят ни не зависи от тях, допълват те.