Резултатите от ново проучване, проведено от учени във Франция показват, че пониженото ниво на селен при възрастни се свързва със загуба на когнитивни способности.
Тъй като една от причините за интелектуалното снижение е „оксидативния стрес”, то селенът, който е антиоксидант, може да предпази от подобно развитие.

Когнитивните функции са свързани с преработката на информация в мозъка и включват функции като разбиране, вземане на решение, памет и заучаване, способности, които се губят при деменция.

Учените са изследвали 1 389 французи в 9-годишно проучване. При включване в изследването, участниците били на възраст от 60 до 71 години. Събрана била информация за социалните и демографските фактори, проведени били тестове за оценка на когнитивните функции. 703 души завършили проучването.

В началото на изследването средното ниво на селен в кръвта било 1,09 микромола на литър. При приключване на проучването средното ниво на селен било по-ниско. Не при всички хора обаче бил наблюдаван спад в селена.
Тези, които имали най-голяма загуба на селен били с най-изразени когнитивни нарушения. Сред индивидите, при които било наблюдавано повишаване в нивото на селена в кръвта, когнитивният упадък бил по-малко изразен.

Екипът на Akbaraly от университета Монпелие, Франция, стига до заключението, че има връзка между нивото на селен и когнитивните функции в късна възраст. Това потвърждават резултатите от проведеното изследване, както и данните за връзката между мозъчните функции и селенопротеините, белтъци съдържащи селен.

Свойството на селенът да предпазва от загуба на интелектуални способности в късна възраст трябва да се изследва в по-голямо клинично проучване, смятат учените.